Zdravstveno-ekološki odjel

KONTAKTI

Voditelj odjela:
doc.dr.sc. Marin Glad, , dipl.sanit.ing.
Mob: 091/120-7600
E-mail: marin.glad@zzjzpgz.hr


Tehnički voditelj odjela:
Goran Crvelin, dipl.sanit.ing.
Tel.: 051/358-743
E-mail: goran.crvelin@zzjzpgz.hr


Kontakt odjela:

Tel: 051/358-735
E-mail: ekologija@zzjzpgz.hr

Zdravstveno ekološki odjel provodi mjere zaštite zdravlja ljudi (praćenje, ocjenjivanje, prevencija i korekcija) vezano uz čimbenike okoliša (bioloških, kemijskih, fizikalnih itd.) s potencijalno štetnim djelovanjem u svim medijima okoliša koji s čovjekom dolaze u dodir – voda, namirnice, zrak, tlo itd.

Zdravstveno-ekološki odjel obavlja sljedeće poslove:

  • prati, proučava i ocjenjuje zdravstvenu ispravnost vode za piće i stanje vodoopskrbe
  • prati, proučava i ocjenjuje vodu za sport, kupanje i rekreaciju
  • prati kakvoću mora na morskim plažama
  • prati, proučava i ocjenjuje kakvoću otpadnih voda i otpada,
  • prati, proučava i ocjenjuje zdravstvenu ispravnost namirnica i predmeta opće uporabe u proizvodnji i prometu, kao i onih iz uvoza, te kvalitetu namirnica
  • provodi kontrolu mikrobiološke čistoće objekata u prometu s namirnicama
  • prati, analizira i ocjenjuje kakvoću zraka
  • prati, analizira i ocjenjuje kakvoću peludi u zraku
  • utvrđuje zdravstvene potrebe i predlaže programe mjera zdravstvene zaštite
  • obavlja poslove ekotoksikologije
  • biološkog monitoringa i ekspozicije
  • usvajanja novih programa Primorsko-goranske županije u svezi mjerenja buke na području Županije
  • obavljaju stručne poslove zaštite okoliša
  • sudjeluje u provedbi stručnih i znanstvenih istraživanja.

U Odjelu radi 54 djelatnika od toga:

  • 4 doc.dr.sc.(oceanologija, zdravstvena ekologija, prehrambene tehnologije),
  • 1 dr.sc.(prehrambene tehnologije),
  • 12 mr.sc. (ekologije, toksikologije, prehrambene tehnologije),
  • 11 VSS (dipl.ing. prehrambene tehnologije, dipl. ing. biotehnologije, dipl.ing. kemijske tehnologije, dipl.ing. kemije, dipl. kemijski ing., dipl. sanitarni ing. i dipl.ing. sigurnosti),
  • 8 VŠS (medicinsko laboratorijski ing., ing. kemijje i sanitarni ing.) i
  • 18 SSS (sanitarni teh, ekološki teh. i kemijski teh.).

Svi analitički postupci provode se radi utvrđivanja, praćenja i unapređenja zdravlja građana i očuvanja okoliša temeljem više ovlaštenja nadležnih tijela:

  • Ministarstva zdravstva za obavljanje specijalizirane djelatnosti za obavljanje ispitivanja namirnica i predmeta opće uporabe
  • Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za obavljanje stručnih poslova zaštite okoliša – izrada elaborata o zaštiti okoliša koji se odnose na zahvate za koje nije propisana obveza procjene utjecaja na okoliš uključujući i izradu elaborata o sanaciji okoliša
  • Ministarstva zaštite okoliša i prirode od 04. siječnja 2013. godine, za obavljanje djelatnosti praćenja kvalitete zraka prema referentnim metodama: HRN EN 14212:2006 (EN 14212:2005) Određivanje masene koncentracije sumporova dioksida –metoda ultraljubičaste fluorescencije; HRN EN 14626:2006 (EN 14626:2005) Određivanje masene koncentracije ugljikova monoksida nedisperzivnom infracrvenom spektroskopijom; HRN EN 14211:2006 (EN 14211:2005) Određivanje masene koncentracije dušikova dioksida i dušikova monoksida – metoda kemiluminiscencije.
  • Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za obavljanje stručnih poslova zaštite okoliša – izrada izvješća o stanju okoliša
  • Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za obavljanje stručnih poslova zaštite okoliša – praćenje stanja iz područja zaštite okoliša – uzorkovanje, ispitivanje, mjerenja i sl. za potrebe zaštite pojedinih sastavnica okoliša odnosno zaštite od opterećenja
  • Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za obavljanje stručnih poslova zaštite okoliša – izrada osnovne karakterizacije otpada za odlaganje sukladno posebnom propisu o načinu i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagališta otpada
  • Ministarstva poljoprivrede, šumarstava i vodnog gospodarstva za obavljanje ispitivanja otpadnih i površinskih voda, sastav i kakvoća sedimenta
  • Ministarstva poljoprivrede i šumarstava za obavljanje propisanih ispitivanja kakvoće meda i drugih pčelinjih proizvoda
  • Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja kao službeni laboratorij za obavljanje analiza hrane i hrane za životinje u svrhu službene kontrole
  • Hrvatske akreditacijske agencije – potvrda o akreditaciji – osposobljeni prema zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025:2017 za ispitivanje hrane, hrane za životinje, voda, otpada, krutih oporabljenih goriva, sedimenta, mulja, tla, predmeta opće uporabe, vanjskog zraka, emisije onečišćujućih tvari u zrak iz nepokretnih izvora i mikrobiološke čistoće objekata, te uzorkovanje voda
  • Hrvatske akreditacijske agencije – Popis ispitnih metoda u fleksibilnom području akreditacije HRN EN ISO/IEC 17025, status 2021-09-08

Djelatnici Odjela su stručnjaci iz područja svog djelovanja te sudjeluju u kreiranju javno zdravstvene politike na području Županije. Kvalitetan i stručan rad na području utjecaja čimbenika okoliša na zdravlje građana Županije ili šire, omogućuje i korištenje visokosofisticirane opreme, sukladno hrvatskim propisima i europskim normama.

Skip to content