Search
Search
Close this search box.

KONTAKT I INFORMACIJE

Test se radi iz krvi, a vađenje krvi moguće je  na šalteru 2, u prizemlju NZZJZ PGŽ na adresi Krešimirova 52a, Rijeka,
te u Ispostavama prema radnom vremenu:

PONEDJELJKOM I SRIJEDOM: 07:00 – 19:30 h
Uzorkovanje i zaprimanje uzoraka: 07:00 – 19:30 h


UTORKOM, ČETVRTKOM I PETKOM: 07:00 – 15:00 h
Uzorkovanje i zaprimanje uzoraka: 07:00 – 14:30 h


DNEVNI ODMOR:
10:00 – 10:30 h i 17:00 – 17:30 h


Prethodno je uslugu potrebno platiti putem ponude ili na naplatnom šalteru – ponedeljkom i srijedom od 07:00-19:30 sati, utorkom, četvrtkom i petkom od 07:00-15:00.


Ponudu za navedenu uslugu možete zatražiti na:
e-mail: ponude@zzjzpgz.hr ili tel: 051/554-548

Test intolerancije na hranu

Zašto napraviti test intolerancije na hranu?

Imate neobjašnjive glavobolje ili tegobe dišnog ili probavnog sustava poput kihanja, šmrcanja, osipa, grebanja u grlu, mučnine, nadutosti zbog kojih vam je neugodno i otežavaju vam svakodnevicu ili ste stalno preumorni, bezvoljni? Napravite test intolerancije na hranu.

Smatrate da su neželjene tvari iz okoline uzrok ovim nepovoljnim reakcijama, međutim često se zaboravlja ili ne zna da i sastojci hrane mogu biti njihov uzrok.

Test intolerancije na hranu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ

Vrlo je važno napraviti pouzdane dijagnostičke kliničke i nutricionističke provjere kojima će se utvrditi i razlikovati nepovoljna reakcija na hranu kao moguć uzrok zdravstvenih tegoba te savjetovati se sa stručnjacima o odgovarajućem liječenju.

Dijagnostičkim testom kojim se može utvrditi intolerancija na određenu hranu te uvidom u detaljno prisjećanje prehrane i nepovoljnih reakcija ostvaruje se pravovremeno i pouzdano liječenje. Savjetovanjem sa stručnjacima na području prehrane moguće je ostvariti odgovarajući način prehrane koji će unaprijediti zdravlje.

test-intolerancije-na-hranu

Dijagnostički test intolerancije na hranu određuje prisutnost IgG protutijela kao odgovor na određenu hranu. On ne dokazuje postojanje kliničke intolerancije ili osjetljivosti na hranu, ali je pomoćni dijagnostički alat koji će zajedno s kliničkom procjenom, utvrđivanjem medicinske i prehrambene anamneze biti temeljni način prepoznavanja i liječenja intolerancije ili osjetljivosti na hranu.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije (NZZJZ PGŽ) pruža uslugu testa intolerancije na hranu, pri čemu je uključena interpretacija rezultata nalaza i nutricionističko savjetovanje. Moguća je i izrada 7-dnevnog individualnog plana prehrane.

Navedeni test se radi iz krvi, a vađenje krvi moguće je  na šalteru 2, u prizemlju NZZJZ PGŽ na adresi Krešimirova 52a, Rijeka i to:


PONEDJELJKOM I SRIJEDOM: 07:00 – 19:30 h
Uzorkovanje i zaprimanje uzoraka: 07:00 – 19:30 h


UTORKOM, ČETVRTKOM I PETKOM: 07:00 – 15:00 h
Uzorkovanje i zaprimanje uzoraka: 07:00 – 14:30 h


DNEVNI ODMOR:
10:00 – 10:30 h i 17:00 – 17:30 h


te u Ispostavama prema radnom vremenu:

Prethodno je uslugu potrebno platiti putem ponude ili na naplatnom šalteru – ponedeljkom i srijedom od 07:00-19:30 sati, utorkom, četvrtkom i petkom od 07:00-15:00.

Ponudu za navedenu uslugu možete zatražiti e-mailom: ponude@zzjzpgz.hr ili na broj telefona: 051/554-548.

Nalaz je gotov unutar tjedan dana.

Cijena testa intolerancije na hranu i plana prehrane

Cijena testa intolerancije na hranu (popis namirnica) s uključenim nutricionističkim savjetovanjem:
200,00 eura

Cijena 7-dnevnog individualnog plana prehrane:
100,00 eura

Je li vam test intolerancije na hranu zaista potreban?

Molimo ispunite online Upitnik za savjetovanje s nutricionistom, kako bi Vas besplatno savjetovali je li Vam test intolerancije na hranu zaista potreban ili je dovoljan nutricionistički savjet.

Molimo, označite imate li neke od navedenih zdravstvenih tegoba
ENERGIJA
PROBAVNI SUSTAV
KOŽA
KOSA
DIŠNI SUSTAV
MENTALNO ZDRAVLJE
Privola za obradu osobnih podataka
Ispunjavanjem ovog upitnika dajete privolu za obradu osobnih podataka u svrhu savjetovanja o prehrani i načinu života, koji su u skladu s odredbama Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka. U svakom trenutku ova se privola može povući.

Prepoznavanje simptoma, test intolerancije na hranu uz nutricionističko savjetovanje može uvelike pridonijeti kvalitetnijem i zdravijem životu,  a mi Vam možemo pri tome pomoći – kontaktirajte nas.


Česta pitanja i odgovori

Što je to intolerancija na hranu ili alergija na hranu

Gotovo je svaka peta osoba bar jednom doživjela nepovoljnu reakciju na hranu, između 11 i 26 milijuna europske populacije ima alergiju na hranu, a oko 10 % preosjetljivost na hranu.
Važno je razlikovati alergiju na hranu od drugih nepovoljnih reakcija na hranu koje nisu imunološki posredovane, osobito jer liječenje obje nepovoljne reakcije na hranu zahtjeva promjenu prehrane. Samostalno mijenjanje prehrane čest je i prvi korak njihovog ublažavanja, ali može i dodatno pogoršati zdravstveno stanje. Neliječenje nepovoljnih reakcija na hranu može potaknuti razvoj kronične upale i stanja koja uzrokuju promjenu načina i kvalitete života kao što su upalne bolesti crijeva, autoimune bolesti, bolovi u zglobovima, bolesti štitnjače, neobjašnjivo debljanje ili gubitak težine, fibromialgija, brojni problemi zdravlja kože.

Kako se očituje alergijska reakcija na hranu?

Alergijska reakcija na nepovoljne sastojke hrane često je burna i brza reakcija imunosnog sustava, ali može biti i vrlo opasna ako se ne reagira na vrijeme. Nepovoljne reakcije na hranu koje nisu imunološki posredovan uzrokuju sporije odgovore organizma zbog kojih je otežano otkrivanje njihovih pravih uzroka.  Početna reakcija intolerancije na hranu odvija se u crijevima onda kada nije moguće pravilno probaviti hranu. To može biti zbog nedostatka probavnih enzima, osjetljivosti na prehrambene aditive ili sastojke hrane, ali i zbog nepovoljnog sastava mikrobima koji značajno utječe na imunost i opće zdravlje.

Možete li sami ustanoviti na koju hranu ste alergični?

Samostalni ili pogrešni dijagnostički postupci otkrivanja uzroka zdravstvenih tegoba je li alergija ili intolerancija na hranu, njihovo neodgovarajuće tumačenje ili nedostatak podrške nutricionista dovode do samostalnog i/ili nestručnog mijenjanja prehrane što može izazvati pogoršanje zdravlja, te dovesti do nutritivnih nedostataka ako se izbjegava određena hrana.

Skip to content