Search
Search
Close this search box.

120 godina NZZJZ PGŽ

U 2020. godini, u kojoj je grad Rijeka ponio prestižnu titulu europske prijestolnice kulture, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ s ponosom ugrađuje svih svojih 120 godina neprekinutog preventivnog javnozdravstvenog djelovanja na unaprjeđenju zdravlja i prevenciji bolesti, kao svojevrsni kamen miljokaz dosad uzrezanih postignuća i smjernica za razvoj i promišljanje budućnosti preventivne zdravstvene zaštite u Primorsko-goranskoj županiji i Republici Hrvatskoj.

Očuvanje, promocija zdravlja, prevencija i rano otkrivanje bolesti najučinkovitiji su i ekonomski najisplativiji načini investiranja za zdravlje u zdravstvenom sustavu. Cilj je smanjiti pobol, umiranje i nesposobnosti, prije svega kroničnih, nezaraznih bolesti i mentalnih poremećaja, koji imaju najteži i devastirajući učinak na zdravlje, te posljedično, na ukupnu zdravstvenu potrošnju. U našoj nam preventivnoj javnozdravstvenoj viziji pomažu zaključci Svjetske zdravstvene organizacije i preporuke Europske komisije za potrebu investiranja u preventivno javno zdravstvo, jer ono najviše doprinosi ukupnom gospodarskom rastu od svih oblika zdravstvene potrošnje. Istovremeno, investiranje u zdravlje naroda ekonomski je vrlo isplativo budući da povećava kvalitetu života, očekivano trajanje zdravog života, produktivnost radne snage, smanjuje troškove zbog apsentizma, nesposobnosti i smanjenih radnih učinaka zbog bolesti te ukupne troškove zdravstvene skrbi, koji već niz godina nezadrživo rastu u svim zemljama.

Od država članica stoga se traže veća zdravstvena ulaganja u promociju zdravlja i populacijski preventivni, javnozdravstveni pristup, kako bi se pomoglo sačuvati održivost zdravstvenih sustava. Stoga se javnozdravstveni zavodi u budućnosti moraju nastaviti snažno zalagati za unaprjeđenje javnozdravstvenih programa u zajednici, koji prije implementacije trebaju obavezno proći zahtjevne procese standardizacije i akreditacije.

Kako se javnozdravstveni sustav današnjeg vremena ne bi nastavio uvoditi u djelovanje koje se temelji na zakonu sve manjeg i manjeg povratka u zdravlje u odnosu na veličinu ulaganja, te kako taj sustav radeći sve više, sa sve sofisticiranijom zdravstvenom tehnologijom, ne bi trošio sve više i više zdravstvenih resursa, ali sa sve manjom i manjom zdravstvenom dobiti, u budućnosti je nužno potrebno posvetiti znatno veću pozornost očuvanju i unapređenju zdravlja. Na taj se način neće ostvariti sumorna i zastrašujuća prognoza budućnosti solidarne zdravstvene zaštite i solidarnog zdravstvenog osiguranja, koje zajednice više neće moći održivo razvijati.

(Ulomak iz uvodne riječi monografije koji je napisao prof.dr.sc.Vladimir Mićović, dr.med., ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije)


Obilježavanje respektabilne obljetnice Zavoda održat će se prema programu:

15. prosinca 2020.
Svečano otvoranje izložbe “Jedan laboratorij za četiri države” 120 godina Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci

22. prosinca 2020.
Svečana promocija monografije o 120 godina Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ

22. prosinca 2020.
Objava posebnog priloga Novog lista o 120 godina Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ


Skip to content