Search
Search
Close this search box.

KONTAKTI

Voditelj odsjeka:
izv.prof.dr.sc. Sandra Pavičić Žeželj, dipl.sanit.ing.

Tel.: 051/358-751 Mob.: 091/120-7613

E-mail: namirnice@zzjzpgz.hr

Unapređenje prehrane

Osnovna uloga dijela Odsjeka za kontrolu namirnica, predmeta opće uporabe, unapređenja prehrane i mikrobiologiju koji se bave unapređenjem prehrane je praćenje kakvoće i utjecaja prehrane na zdravlje svih populacijskih skupina. Ono je važno radi pravovremenog otkrivanja prehrambenih poremećaja ili nedostataka koji kroz duže razdoblje mogu uzrokovati ozbiljne kronične nezarazne bolesti vezane uz nepravilnu prehrane, a koje su od javnozdravstvenog značaja.

CILJEVI

Osnovni cilj rada je promicanje pravilnog načina prehrane radi očuvanja i unapređenja zdravlja te stvaranje potencijala za zdravlje prije nego što nastupi ugroženost zdravlja. Pri tome, posebna pažnja posvećuje se osjetljivim skupinama, djeci predškolske i školske dobi, mladima te starijim osobama. Sudjelujemo u izradi standarda i normativa za prehranu djece predškolske dobi. U svrhu promicanja pravilne prehrane i zdravlja izrađuju se promotivni i zdravstveno-odgojni materijali te se održavaju predavanja i radionice. Djelatnosti Odsjeka provode se i u drugim županijama Republike Hrvatske (Karlovačka, Istarska, Ličko-senjska). Odsjek surađuje u okviru javnozdravstvenog interesa s drugim zdravstvenim i obrazovnim ustanovama te s savezima, udrugama i tvrtkama.

DJELOKRUG RADA

  • utvrđivanje i ocjena kakvoće prehrane postupcima utvrđivanja sastava i kakvoće obroka i cjelodnevnih obroka;
  • praćenje i unaprjeđenje prehrane i zdravlja svih populacijskih skupina, izrada smjernica za njeno unaprjeđenje te provođenje edukacija u skladu s znanstveno-utemeljenim standardima pravilne prehrane;
  • provođenje programa prehrane radi postizanja unapređenja prehrambenih navika s ciljem prevencije kroničnih nezaraznih bolesti vezanih uz nepravilnu prehranu (npr. srčano-žilne bolesti, osteoporoza, šećerna bolest, neka sijela karcinoma, auto-imune bolesti itd.);
  • više od 30 godina Odsjek izrađuje jelovnike, prati i unapređuje kakvoću prehrane analizom cjelodnevnih obroka hrane u dječjim vrtićima grada Rijeke, ali i drugim objektima sa organiziranom prehranom (škole, domovi, ustanove, bolnice, hoteli, itd.);

KOJE USLUGE NUDIMO

  • procjena kakvoće prehrane i nutritivnog statusa te izrada jelovnika za sve populacijske skupine ili individualne sukladno prethodnoj evaluaciji nutritivnog i zdravstvenog statusa;
  • savjetovanje o prehrani i njenom planu u svrhu dijetoterapije, postizanja odgovarajućeg stanja uhranjenosti, postizanja sportskih izvedbi ili unapređenja zdravlja;
  • edukativne radionice unapređenja prehrane raznih populacijskih skupina (sportaši, stariji, roditelji, itd.).

Skip to content