Odsjek za hranu, predmete opće uporabe i unapređenje prehrane obavlja slijedeće poslove:
• provodi postupke potrebne za provjeru sastava i kakvoće hrane i predmeta opće uporabe prema važećim specifičnim pravilnicima i uredbama;
• kontrolira i ocjenjuje zdravstvenu ispravnost hrane te sukladnost kakvoće hrane i predmeta opće uporabe prema važećim specifičnim pravilnicima i uredbama koji se odnose na sigurnost i zdravstvenu ispravnost hrane i predmeta opće uporabe;
• utvrđuje i ocjenjuje kakvoću prehrane postupcima utvrđivanja sastava i kakvoće obroka i cjelodnevnih obroka prema važećim specifičnim pravilnicima i preporukama;
• ocjenjuje, prati i unaprjeđuje prehranu svih populacijskih skupina izradom smjernica za njeno unaprijeđenje te edukacijama u skladu s znanstveno utemeljenim standardima pravilne prehrane;
• provodi aktivnosti i programe povezanosti i prevencije nepravilne prehrane i kroničnih zaraznih bolesti;
• izrađuje jelovnike za sve populacijske skupine za objekte sa organiziranom prehranom (dječji vrtići, škole, domovi, bolnice, hoteli, itd.) ili individualne sukladno prethodnoj evaluaciji nutritivnog statusa te zdravstvenog stanja;
• surađuje u aktivnostima ostalih Odjela Zavoda