KORONAVIRUS

DNEVNO IZVJEŠĆE

919
broj novozaraženih u PGŽ
594
broj ozdravljenih u PGŽ
0
broj umrlih u PGŽ

ZBIRNO IZVJEŠĆE

8777
ukupan broj aktivnih slučajeva u PGŽ
60619
ukupan broj
ozdravljenih u PGŽ

716
ukupan broj
umrlih u PGŽ
ažurirano: 15.01. 2022. - 08:30GLUTEN FREE

Označavanje hrane oznakom „gluten free“


Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dodijeljuje jamstveni žig „gluten free“ proizvodu bez glutena, čime se jamči da je proizvod pod kontinuiranom kontrolom i siguran za osobe s bilo kojim oblikom intolerancije na gluten. Jamstveni žig se dobiva nakon provođenja niza analiza ovisno o dinamici proizvodnje proizvoda, te se održava mjesečnim nenajavljenim kontrolama, što je sve definirano Ugovorima između ugovorenih strana.

Analiza hrane na sadržaj glutena provodi se u laboratoriju Odsjeka za kontrolu namirnica i predmeta opće uporabe Zdravstveno-ekološkog odjela. Labratorij je za metodu određivanja glutena u hrani akreditiran od strane Hrvatske akreditacijske agencije i ovlašten od strane Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Usluga kontrole glutena namijenjena je poslovnim subjektima u prehrambenoj industriji, različitim proizvođačima prehrambenih proizvoda te svim subjektima u poslovanju s hranom.
Označavanje proizvoda oznakom „gluten free“ Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije potaknuto je aktualnim potrebama tržišta odnosno sve većom učestalošću pojave različitih oblika alergija i intolerancije na taj sastojak hrane, te potrebom da se tom dijelu populacije omogući lakši odabir njima sigurne hrane. Svi zainteresirani mogu nas kontaktirati:

Mr.sc. Izabel Crnković Milić, dipl. sanit. ing.
Tehnička voditeljica Zdravstveno-ekološkog odjela
Tel: 051/330-821
Email: izabel.crnkovic@zzjzpgz.hr


Mr.sc. Sanja Klarić, dipl. sanit. ing.
voditeljica Odsjeka za kontrolu namirnica i predmeta opće uporabe
Tel.: 051/330-821
Email: sanja.klaric@zzjzpgz.hr 
MONITORING
OBAVIJESTI