Search
Search
Close this search box.

Gripa u Primorsko-goranskoj županiji u sezoni 2023./2024.

U Primorsko-goranskoj županiji je tijekom sezone gripe 2023./2024. zaključno s 18.02.2024. godine, na temelju zaprimljenih prijava zaraznih bolesti u Odjelu za epidemiologiju zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti NZZJZ PGŽ zaprimljeno 2391 prijava oboljelih/umrlih osoba od gripe od čega je 308 prijava zaprimljeno u 7. tjednu 2024. godine. Tijekom ove sezone prijavljeno je 6 smrtnih ishoda oboljelih osoba od gripe (grafikon 1.)

Grafikon 1. Broj zaprimljenih prijava oboljelih/umrlih osoba od gripe u Primorsko-goranskoj županiji u sezoni 2023./2024. na dan 11.02.2024.


GRIPA

Uzročnik gripe je virus influenze tip A, B i C. Bolest je sezonskog karaktera i javlja se diljem svijeta u godišnjim epidemijama.

Virus tipa A je dodatno podijeljen na podtipove na osnovu površinskih glikoproteina (hemaglutinini i neuraminidaze). U zadnje vrijeme najčešće cirkuliraju podtipovi H1N1 i H3N2. Virus tipa B nije podijeljen u podtipove, dok virus tipa C uzrokuje blage prehlade i ne predstavlja opasnost za razvoj većih epidemija.

Bolest počinje naglo, burno s visokom temperaturom (često i preko 40° C), općom slabošću, bolovima u mišićima, kostima, glavoboljom. Nakon toga se javljaju simptomi od strane respiratornog sustava među kojima je karakterističan suhi kašalj, koji zna trajati i nekoliko tjedana. Temperatura i opći simptomi najčešće traju od 5-7 dana.

Najčešće komplikacije su bronhitis, upala pluća (bakterijska ili virusna), pogoršanje osnovne kronične bolesti (šećer, tlak, astma i sl.), upala srednjeg uha, encefalitis (upala mozga) , miokarditis (upala srca) i perikarditis (upala srčane ovojnice).

Inkubacija gripe je vrlo kratka, od 1-4 dana, a u prosjeku prvi simptomi započinju nakon 2 dana. Prenosi se kapljičnim putem, kašljanjem, kihanjem i govorom.

PREVENCIJA GRIPE

Najbolja prevencija gripe je cijepljenje, ali i opće mjere sprečavanja širenja zaraze koje se odnose na edukaciju stanovništva o načinu prijenosa gripe, higijenu ruku, respiratornu higijenu te održavanje međusobne distance. Osoba koja je bolesna i ima temperaturu svakako do prestanka simptoma treba ostati kući da bi se mogućnost širenja bolesti smanjila na najmanju moguću razinu.

Cjepivo protiv gripe namijenjeno je osobama od 6 mjeseci starosti na dalje. Zadnjih nekoliko godina u upotrebi je četverovalentno inaktivirano cjepivo, koje, sukladno preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za sezonu 2023/2024., sadrži sljedeće cijepne sojeve: 

A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09 – sličan soj 

A/Darwin/9/2021 (H3N2) – sličan soj 

B/Austria/1359417/2021 – sličan soj 

B/Phuket/3073/2013 – sličan soj 

Cjepivo je prvenstveno namijenjeno za sljedeće kategorije stanovništva:

  • osobe u dobi 65 godina i starije
  • štićenike domova za starije osobe te ustanova za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob)
  • osobe koje boluju od kroničnih bolesti, naročito srca i pluća, uključujući i djecu
  • djecu i adolescente u dobi od 6 mj. do 18. god. na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu
  • kućne i bliske kontakte osoba koje se ne mogu cijepiti zbog kontraindikacija, a trebale bi biti zaštićene od gripe zbog osnovne bolesti
  • djelatnike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika
  • zdravstvene radnike
  • trudnice.

ARHIVA NOVOSTI

Svjetski dan bolesnika

11. veljače obilježava se  Svjetski dan bolesnika s ciljem podizanja svijesti o njihovom potrebama te težnji za stvaranjem bolje zdravstvene

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA

Svake godine se diljem svijeta 4. veljače obilježava Svjetski dan borbe protiv raka, inicijativa koja je pokrenuta još 2000. godine

Izdavanje mikrobioloških nalaza

Obavještavamo pacijente da zbog poštivanja GDPR pravila nalaze ne dostavljamo na privatne adrese elektroničke pošte. Nalazi se šalju CEZIH-om odabranom

Skip to content