Search
Search
Close this search box.

Gripa u Primorsko-goranskoj županiji u sezoni 2023./2024.


U Primorsko-goranskoj županiji je tijekom sezone gripe 2023./2024. zaključno s 19. 5. 2024. godine, na temelju zaprimljenih prijava zaraznih bolesti u Odjelu za epidemiologiju zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti NZZJZ PGŽ zaprimljeno 2 648 prijava oboljelih/umrlih osoba od gripe od čega je 1 prijava zaprimljena u 20. tjednu 2024. godine. Tijekom ove sezone prijavljeno je 7 smrtnih ishoda oboljelih od gripe (grafikon 1.)”

Grafikon 1. Broj zaprimljenih prijava oboljelih/umrlih osoba od gripe u Primorsko-goranskoj županiji u sezoni 2023./2024. na dan 19.05.2024.


GRIPA

Uzročnik gripe je virus influenze tip A, B i C. Bolest je sezonskog karaktera i javlja se diljem svijeta u godišnjim epidemijama.

Virus tipa A je dodatno podijeljen na podtipove na osnovu površinskih glikoproteina (hemaglutinini i neuraminidaze). U zadnje vrijeme najčešće cirkuliraju podtipovi H1N1 i H3N2. Virus tipa B nije podijeljen u podtipove, dok virus tipa C uzrokuje blage prehlade i ne predstavlja opasnost za razvoj većih epidemija.

Bolest počinje naglo, burno s visokom temperaturom (često i preko 40° C), općom slabošću, bolovima u mišićima, kostima, glavoboljom. Nakon toga se javljaju simptomi od strane respiratornog sustava među kojima je karakterističan suhi kašalj, koji zna trajati i nekoliko tjedana. Temperatura i opći simptomi najčešće traju od 5-7 dana.

Najčešće komplikacije su bronhitis, upala pluća (bakterijska ili virusna), pogoršanje osnovne kronične bolesti (šećer, tlak, astma i sl.), upala srednjeg uha, encefalitis (upala mozga) , miokarditis (upala srca) i perikarditis (upala srčane ovojnice).

Inkubacija gripe je vrlo kratka, od 1-4 dana, a u prosjeku prvi simptomi započinju nakon 2 dana. Prenosi se kapljičnim putem, kašljanjem, kihanjem i govorom.

PREVENCIJA GRIPE

Najbolja prevencija gripe je cijepljenje, ali i opće mjere sprečavanja širenja zaraze koje se odnose na edukaciju stanovništva o načinu prijenosa gripe, higijenu ruku, respiratornu higijenu te održavanje međusobne distance. Osoba koja je bolesna i ima temperaturu svakako do prestanka simptoma treba ostati kući da bi se mogućnost širenja bolesti smanjila na najmanju moguću razinu.

Cjepivo protiv gripe namijenjeno je osobama od 6 mjeseci starosti na dalje. Zadnjih nekoliko godina u upotrebi je četverovalentno inaktivirano cjepivo, koje, sukladno preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za sezonu 2023/2024., sadrži sljedeće cijepne sojeve: 

A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09 – sličan soj 

A/Darwin/9/2021 (H3N2) – sličan soj 

B/Austria/1359417/2021 – sličan soj 

B/Phuket/3073/2013 – sličan soj 

Cjepivo je prvenstveno namijenjeno za sljedeće kategorije stanovništva:

  • osobe u dobi 65 godina i starije
  • štićenike domova za starije osobe te ustanova za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob)
  • osobe koje boluju od kroničnih bolesti, naročito srca i pluća, uključujući i djecu
  • djecu i adolescente u dobi od 6 mj. do 18. god. na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu
  • kućne i bliske kontakte osoba koje se ne mogu cijepiti zbog kontraindikacija, a trebale bi biti zaštićene od gripe zbog osnovne bolesti
  • djelatnike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika
  • zdravstvene radnike
  • trudnice.

ARHIVA NOVOSTI

SUKLADNI UZORCI NA PODRUČJU GRADA ČABRA

Ponovljenim uzorkovanjem vode za ljudsku potrošnju dana 27.05.2024. u mjestima Donji Žagari, Plešce i Gorači ustanovljeno je da su uzorci SUKLADNI Pravilniku o parametrima

NATJEČAJ ZA SPECIJALIZACIJU

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije raspisao je Natječaj za upućivanje doktora medicine na specijalizaciju iz: Pisane prijave na

Ospice

Zadnjih mjeseci se bilježi povećan broj oboljelih od ospica u Europi, a pogotovo u nama susjednim zemljama (BIH , Srbija

Skip to content