Search
Search
Close this search box.

Cijepljenje – obilježavanje Svjetskog tjedna

Svjetski tjedan cijepljenja 2024.

Svake godine krajem travnja obilježava se Svjetski tjedan cijepljenja, a ove će se godine ovaj važan tjedan obilježit od 24. do 30. travnja. Ove godine obilježava se 50 godina proširenog programa cijepljenja. Cilj kampanje je omogućiti dostupnost cjepiva svakom djetetu, neovisno o geografskoj lokaciji i socioekonomskom statusu. Također se nastoji pojačati investiranje i ulaganje u imunizacijske programe s ciljem zaštite naredne generacije.

Kako cijepljenje omogućuje napredak i zaštitu?

U samo pet desetljeća došlo je do promjene od svijeta gdje je smrt djeteta bila realni strah svakog roditelja do današnjeg svijeta gdje svako dijete, ako je cijepljeno, ima realnu šansu sigurnog života i napretka.

U zadnjih nekoliko godina zbog pandemije, obuhvat cijepljenja je pao. Smatra se da je preko 20 milijuna djece u svijetu propustilo neku dozu cjepiva. Globalni sukobi, migracije, ekonomske krize i sumnja u cjepiva su prijetnje s kojima se danas suočavamo .

Kao rezultat pada obuhvata cijepljenja, vide se globalne pojave epidemija bolesti koje su do sada bile pod kontrolom, kao što su difterija i ospice.

Možemo i moramo se potruditi i učiniti da svi budemo svjesni kolike su koristi od cijepljenja i kolika je njegova snaga i važnost u spašavanju života. Stoga trebamo pričati o cjepivima, educirati javnost o koristi cijeljenja i nastojati da cjepivo stigne do svakog djeteta.

Cijepljenje u PGŽ

U Primorsko-goranskoj županiji zadnjih godina bilježimo pad procijepljenosti, za većinu cjepiva je procijepljenost u 2023. ispod 90 % što svakako nije dobro jer to otvara vrata mogućem povratku bolesti koje do sada nismo imali. U susjednoj BIH trenutačno vlada epidemija ospica, a s obzirom na to da se radi o visoko zaraznoj bolesti koja se prenosi kapljičnim putem moramo imati na umu da postoji i rizik kod nas, pogotovo zato što cijepni obuhvati za ospice moraju biti iznad 95 %, a kod nas smo trenutno na 83 % (za prvu dozu) i 88 % (za docjepljivanje).

Djelujte preventivno. Cijepite se!

U narednim mjesecima i godinama važno je povećati procijepljenosti promocijom cijepljenja, isticanjem njegove važnosti, sigurnosti i učinkovitosti. Cijepljenje je najbolja metoda zaštite i zahvaljujući cijepljenju danas imamo kvalitetniji život i veću sigurnost. Za sva pitanja oko obveznog i proširenog  programa cijepljenja obratite nam se na epidemiologija.cijepljenje@zzjzpgz.hr ili na broj telefona 051/358-786.


ARHIVA NOVOSTI

Skip to content