Skip to content

PRIJAVE I INFORMACIJE

Sve potrebne upute i predbilježbe na tečaj mogu se dobiti u sjedištu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije  u aneksu zgrade (prostor prije ulaza u glavnu zgradu, desno), te u svim ispostavama Zavoda.

Prijava za tečaj podnosi se osobno ili putem pravne, odnosno fizičke osobe poslodavca kod koje je radnik zaposlen.

Prijave se zaprimaju osobno ili putem e-pošte na higijenski.minimum@zzjzpgz.hr

Sve informacije moguće je dobiti  na mobitel 091/1207-606.

 

Tečaj za stjecanje potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni – higijenski minimum

Odluka o visini troškova stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenom odgoju osoba


Tečaj se organizira temeljem:


Pohađanje tečaja obvezno je za:

  • osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom ili vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom
  • te osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane.

Tečaj je potrebno završiti prije početka rada, a znanje obnavljati svakih 5 godina.


Osobe koje su završile srednjoškolsko strukovno obrazovanje u programima obrazovanja za prehrambeno-prerađivačka zanimanja i ugostiteljska zanimanja tečaj su dužne pohađati svakih 5 godina nakon završenog obrazovanja.

Osobe koje su završile sveučilišni diplomski studij ili specijalistički diplomski studij iz područja: medicine, farmacije, sanitarnog inženjerstva, biokemijskog inženjerstva, prehrambenog inženjerstva, nutricionizma, biologije, biotehnologije i veterinarskih znanosti posjeduju potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni – izuzete su od obveze pohađanja tečaja (Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti).


OSNOVNI PROGRAM

Pohađanje tečajeva po osnovnom programu obuhvaća sve osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom, a koje rade s hranom u jednostavnim objektima skladištenja, pripreme i usluživanja hrane npr. caffe barovima, skladištima, trgovinama sa zapakiranom hranom, tobacco shopovima, mesnicama u kojima se samo prodaje svježe meso i melje na zahtjev kupca i sl.

Navedena grupa djelatnosti obuhvaća sve djelatnosti iz članka 5. Pravilnika o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane (NN 116/18).


Osnovni program pohađaju osobe koje rade u:

  • ugostiteljskim objektima u kojima se pripremaju i poslužuju pića i topli napitci
  • skladištima i trgovinama zapakirane i nezapakirane hrane koja nije lako kvarljiva i ne zahtijeva posebne temperaturne uvjete čuvanja
  • prodaji izvan prostorija zapakirane ili nezapakirane hrane koja zahtijeva ili ne zahtijeva posebne temperaturne uvjete čuvanja (prodajna vozila, kiosci, automati, rashladne škrinje)
  • objektima u kojima se isključivo peku smrznuti pekarski proizvodi
  • objektima u kojima se isključivo pripremaju, peku i poslužuju prhka, lijevana ili dizana tijesta
  • tržnicama na veliko i malo koje obavljaju prodaju hrane izvan prostorija, osim primarnih proizvoda
  • objektima u kojima se obavlja više djelatnosti, a koje su obuhvaćene točkama 1. do 6. ovoga članka
  • objektima u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na obiteljskom OPG-u
  • objektima koji se primarno koriste kao privatni stambeni prostori, a u kojima se priprema svježi sir i vrhnje radi stavljanja na tržište
  • objektima u kojima se obavlja djelatnost skladištenja hrane životinjskog podrijetla koji ne podliježu odobravanju u skladu s Uredbom (EZ) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla SL L 139, 30. 4. 2004.
  • sabiralištima mlijeka od dva ili više proizvođača u sustavu otkupa od jednog objekta odobrenog za preradu mlijeka
  • objektima u kojima se obavlja djelatnost punjenja i pakiranja pčelinjih proizvoda, osim primarne proizvodnje i osim dodataka prehrani
  • mesnicama
  • ribarnicama
  • sabiralištima divljači

PROŠIRENI PROGRAM

Pohađanje tečajeva po proširenom programu obuhvaća sve osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom te osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane npr. u obrtničkoj i industrijskoj proizvodnji hrane, hotelima, restoranima, institucionalnim kuhinjama, objektima za proizvodnju mesnih pripravaka, slastičarnicama i slično, a ne spadaju u kategorije navedene u osnovnom programu.


PRIJAVA NA TEČAJ HIGIJENSKOG MINIMUMA

Prijavu možete podnijeti:


Osobna prijava

  • Provodi se u sjedištu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, putem ispunjene prijavnice te izvršenjem uplate na naplatnom šalteru (šalter 0).
  • Tijekom prijave polaznike se upoznaje s web edukacijom i edukativnim materijalima koje se nalaze na web stranicama Zavoda.
  • Moguće je odmah rezervirati termina za polaganje ispita.

Edukativni materijali dostupni su isključivo online, čime se osigurava fleksibilna i samostalna priprema.


Prijava putem e-maila


Ako poslodavac prijavljuje više djelatnika, za svakog je potrebno dostaviti ispunjenu prijavnicu.


Preporučuje se navesti:

  • opis posla djelatnika,
  • osnovne podatke o poduzeću ili obrtu (ime, OIB, adresa, ime vlasnika),
  • kontakt osobu i broj telefona/mobitela.

Upis u tečaj i ispit

Upis u tečaj započinje po zaprimanju:

  • ispunjene prijavnice i
  • dokaza o uplati.

Ispit se polaže na temelju odobrenih edukativnih materijala.


POLAGANJE ISPITA

  • Postupak provjere stečenog znanja obavlja se pred ispitnom komisijom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ u Rijeci i u njegovim organizacijskim jedinicama, odnosno Ispostavama.
  • Prethodno je potrebno rezervirati termin za polaganje ispita putem e-maila, a obavezno je navesti imenom i prezimenom djelatnika koji će pristupiti polaganju ispita.
  • U sjedištu Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ ispit se provodi četvrtkom od 12:00 do 14:00 sati usmenim putem (u aneksu zgrade, prostor prije ulaza u glavnu zgradu, desno).

Termin polaganja ispita potrebno je dogovoriti na e-mail: higijenski.minimum@zzjzpgz.hr.


CJENIK TEČAJA:

Naziv uslugeCijena s uključenim PDV-om
Higijenski minimum- osnovni tečaj18,25 €
Higijenski minimum- prošireni tečaj36,50 €
Higijenski minimum- ponovno polaganje ispita6,64 €

Dodatne informacije

Sve informacije i predbilježbe dostupne su:

  • u sjedištu Zavoda radnim danom od 8:00 do 13:00 sati (osim četvrtkom),
  • u ispostavama Zavoda,
  • putem e-maila: higijenski.minimum@zzjzpgz.hr,
  • putem telefona: 091/1207-606.

Edukativni materijali za pripremu ispita:

Edukativni materijali za polaznike tečaja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni osoba – OSNOVNI PROGRAM

Educational materials for attendees of the Health Safety and Personal Hygiene Course ELEMENTARY PROGRAMME

Edukativni materijali za polaznike tečaja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni osoba – PROŠIRENI PROGRAM

Educational materials for attendees of the Health Safety and Personal Hygiene Course EXTENDEN PROGRAM

ZZJZPGŽ
Pregled privatnosti

Web stranica koristi kolačiće u svrhu pružanja najboljeg iskustva za korisnike. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže nam da shvatimo koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.