Odluka o visini troškova stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenom odgoju osoba
Tečaj se organizira temeljem:
- Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti,
- Pravilnika o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane (NN 116/18)
- te Odluke Ministarstva zdravstva od 21. veljače 2024. o visini troškova.
Pohađanje tečaja obvezno je za:
- osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom ili vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom
- te osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane.
Tečaj je potrebno završiti prije početka rada, a znanje obnavljati svakih 5 godina.
Osobe koje su završile srednjoškolsko strukovno obrazovanje u programima obrazovanja za prehrambeno-prerađivačka zanimanja i ugostiteljska zanimanja tečaj su dužne pohađati svakih 5 godina nakon završenog obrazovanja.
Osobe koje su završile sveučilišni diplomski studij ili specijalistički diplomski studij iz područja: medicine, farmacije, sanitarnog inženjerstva, biokemijskog inženjerstva, prehrambenog inženjerstva, nutricionizma, biologije, biotehnologije i veterinarskih znanosti posjeduju potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni – izuzete su od obveze pohađanja tečaja (Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti).
OSNOVNI PROGRAM
Pohađanje tečajeva po osnovnom programu obuhvaća sve osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom, a koje rade s hranom u jednostavnim objektima skladištenja, pripreme i usluživanja hrane npr. caffe barovima, skladištima, trgovinama sa zapakiranom hranom, tobacco shopovima, mesnicama u kojima se samo prodaje svježe meso i melje na zahtjev kupca i sl.
Navedena grupa djelatnosti obuhvaća sve djelatnosti iz članka 5. Pravilnika o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane (NN 116/18).
Osnovni program pohađaju osobe koje rade u:
- ugostiteljskim objektima u kojima se pripremaju i poslužuju pića i topli napitci
- skladištima i trgovinama zapakirane i nezapakirane hrane koja nije lako kvarljiva i ne zahtijeva posebne temperaturne uvjete čuvanja
- prodaji izvan prostorija zapakirane ili nezapakirane hrane koja zahtijeva ili ne zahtijeva posebne temperaturne uvjete čuvanja (prodajna vozila, kiosci, automati, rashladne škrinje)
- objektima u kojima se isključivo peku smrznuti pekarski proizvodi
- objektima u kojima se isključivo pripremaju, peku i poslužuju prhka, lijevana ili dizana tijesta
- tržnicama na veliko i malo koje obavljaju prodaju hrane izvan prostorija, osim primarnih proizvoda
- objektima u kojima se obavlja više djelatnosti, a koje su obuhvaćene točkama 1. do 6. ovoga članka
- objektima u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na obiteljskom OPG-u
- objektima koji se primarno koriste kao privatni stambeni prostori, a u kojima se priprema svježi sir i vrhnje radi stavljanja na tržište
- objektima u kojima se obavlja djelatnost skladištenja hrane životinjskog podrijetla koji ne podliježu odobravanju u skladu s Uredbom (EZ) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla SL L 139, 30. 4. 2004.
- sabiralištima mlijeka od dva ili više proizvođača u sustavu otkupa od jednog objekta odobrenog za preradu mlijeka
- objektima u kojima se obavlja djelatnost punjenja i pakiranja pčelinjih proizvoda, osim primarne proizvodnje i osim dodataka prehrani
- mesnicama
- ribarnicama
- sabiralištima divljači
PROŠIRENI PROGRAM
Pohađanje tečajeva po proširenom programu obuhvaća sve osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom te osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane npr. u obrtničkoj i industrijskoj proizvodnji hrane, hotelima, restoranima, institucionalnim kuhinjama, objektima za proizvodnju mesnih pripravaka, slastičarnicama i slično, a ne spadaju u kategorije navedene u osnovnom programu.
PRIJAVA NA TEČAJ HIGIJENSKOG MINIMUMA
Prijavu možete podnijeti:
- osobno ili putem pravne, odnosno fizičke osobe poslodavca
- putem e-maila: higijenski.minimum@zzjzpgz.hr
Osobna prijava
- Provodi se u sjedištu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, putem ispunjene prijavnice te izvršenjem uplate na naplatnom šalteru (šalter 0).
- Tijekom prijave polaznike se upoznaje s web edukacijom i edukativnim materijalima koje se nalaze na web stranicama Zavoda.
- Moguće je odmah rezervirati termina za polaganje ispita.
Edukativni materijali dostupni su isključivo online, čime se osigurava fleksibilna i samostalna priprema.
Prijava putem e-maila
- Prijavnicu preuzmite s web stranice Zavoda i uz zahtjev za ponudu pošaljite ispunjenu na e-mail: higijenski.minimum@zzjzpgz.hr
Ako poslodavac prijavljuje više djelatnika, za svakog je potrebno dostaviti ispunjenu prijavnicu.
Preporučuje se navesti:
- opis posla djelatnika,
- osnovne podatke o poduzeću ili obrtu (ime, OIB, adresa, ime vlasnika),
- kontakt osobu i broj telefona/mobitela.
Upis u tečaj i ispit
Upis u tečaj započinje po zaprimanju:
- ispunjene prijavnice i
- dokaza o uplati.
Ispit se polaže na temelju odobrenih edukativnih materijala.
POLAGANJE ISPITA
- Postupak provjere stečenog znanja obavlja se pred ispitnom komisijom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ u Rijeci i u njegovim organizacijskim jedinicama, odnosno Ispostavama.
- Prethodno je potrebno rezervirati termin za polaganje ispita putem e-maila, a obavezno je navesti imenom i prezimenom djelatnika koji će pristupiti polaganju ispita.
- U sjedištu Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ ispit se provodi četvrtkom od 12:00 do 14:00 sati usmenim putem (u aneksu zgrade, prostor prije ulaza u glavnu zgradu, desno).
Termin polaganja ispita potrebno je dogovoriti na e-mail: higijenski.minimum@zzjzpgz.hr.
CJENIK TEČAJA:
Naziv usluge | Cijena s uključenim PDV-om |
Higijenski minimum- osnovni tečaj | 18,25 € |
Higijenski minimum- prošireni tečaj | 36,50 € |
Higijenski minimum- ponovno polaganje ispita | 6,64 € |
Dodatne informacije
Sve informacije i predbilježbe dostupne su:
- u sjedištu Zavoda radnim danom od 8:00 do 13:00 sati (osim četvrtkom),
- u ispostavama Zavoda,
- putem e-maila: higijenski.minimum@zzjzpgz.hr,
- putem telefona: 091/1207-606.
Edukativni materijali za pripremu ispita: