Poslovi odsjeka
- ispitivanje higijenskih uvjeta u objektima koji posluju sa hranom i objektima pod sanitarnim nadzorom na zahtjev stranke ili nadležne inspekcije,
- uzorkovanje briseva/otisaka opreme, pribora, radnih površina i ruku zaposlenika na mikrobiološku ispravnost,
- uzorkovanje uzoraka hrane na zdravstvenu ispravnost sukladno HACCP planovima objekata,
- uzorkovanje uzoraka vode za ljudsku potrošnju u objektima u poslovanju sa hranom sukladno HACCP planovima objekata,
- higijensko – epidemiološki izvid objekta i pisanje izvješća o obavljenom higijensko – epidemiološkom izvidu u objektu sa stručnim savjetima o zdravstvenoj ispravnosti hrane, predmeta opće uporabe i higijenskim uvjetima u objektu,
- obavljanje stručnih usluga za analizu opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka, radi utvrđivanja odgovarajućih preventivnih i kontrolnih mjera koje se odnose na higijenu i zdravstvenu ispravnost hrane s obuhvatom svih faza proizvodnje, prerade i transporta hrane (stručne usluge na uvođenju HACCP sustava) temeljem Zakona o hrani, Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (N.N. br.81/13.) te Pravilnika o pravilima uspostave sustava i postupaka temeljenih na načelima HACCP sustava NN (68/15),
- identificiranje alergena u hrani sukladno Zakonu o informiranju potrošaća o hrani (N.N. br.56/13.),
- Edukacija – osposobljavanje za rad po načelima HACCP-a zaposlenika koji rade sa i u proizvodnji bezglutenske hrane.
- kontrola trajne primjene načela HACCP-a, dobre higijenske prakse (DHP) i dobre proizvođačke prakse (DPP) – audit,
- osposobljavanje za rad po načelima HACCP-a (djelatnika, voditelja, internog auditora i druge radionice na temu osiguranja zdravstvene ispravnosti hrane ovisno o potrebi SPH (subjekta u poslovanju sa hranom),
Stručne usluge za analizu opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka obuhvaćaju:
- analizu postojećeg stanja prostora i opreme u smislu zadovoljavanja Uredbi (EZ) br.852/2004 i br. 853/2004,
- prijedlog mjera za otklanjanje tehničkih, higijensko – sanitarnih i organizacijskih nedostataka,
- izradu HACCP plana objekta (identifikacija opasnosti, kritičnih kontrolnih točaka, kritičnih granica, propisivanje monitoringa i korektivnih mjera, izrada potrebnih radnih uputa i standardnih postupaka, izrada potrebne dokumentacije i zapisa) ili implementaciju postojećih Sektorskog Vodiča,
- teoretsku i praktičku edukaciju osoblja,
- verifikaciju sustava.