Search
Search
Close this search box.

Webinar – NET4mPLASTIC

Otpad smanjuje kvalitetu i biodiverzitet morskog okoliša i utječe na ribarstvo, turizam, pomorstvo i zdravlje čovjeka. Prisutan je svuda, a Jadransko more nije iznimka. Ali, kako se rasprostranjuje, gdje se akumulira i koji je njegov sastav?

Projekt NET4mPLASTIC, koji traje 30 mjeseci i sufinanciran je novcem iz Europskog fonda u iznosu od 2,106,844 eura iz programa Interreg Italija-Hrvatska, pokušat će odgovoriti na neka od ovih pitanja.

NET4mPLASTIC, kojeg vodi Sveučilište iz Ferrare, okupio je brojne stručnjake koji pripadaju talijanskim (Sveučilišta u Ferrari i Trstu, Regija Marche, Veterinarski institut Abruzza i Molisea) i hrvatskim (Sveučilište u Splitu, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Javna ustanova RERA S.D.) tijelima i institucijama kao i dvjema privatnim kompanijama (Hydra Solutions i Prosoft).

Podaci o distribuciji, porijeklu i karakteristikama makro i mikroplastike prisutne u moru, sedimentu i školjkama prikupljaju se na 4 lokacije na talijanskom i hrvatskom obalnom području. To će povećati znanje o utjecaju makro i mikroplastike na okoliš i ljudsko zdravlje. Cilj je razviti sustave upozorenja i uključiti podvodne dronove, kao i osmisliti načine za uklanjanje i recikliranje plastike.

Unutar ovog projekta bit će 10 i 18. 12. 2020. održana 2 webinara sa sljedećim naslovima:

– Sostenibilità, economia circolare ed azioni sui materiali post-consum
<Letak o webinaru na engleskom>

– Microinquinanti e microplastica nelle acque: rischi per l’ambiente e per la salute
<Letak o webinaru na engleskom>

ARHIVA NOVOSTI

Svjetski dan bolesnika

11. veljače obilježava se  Svjetski dan bolesnika s ciljem podizanja svijesti o njihovom potrebama te težnji za stvaranjem bolje zdravstvene

Skip to content