Search
Search
Close this search box.

VIRUSNI HEPATITISI

Srpanj se obilježava kao Mjesec svjesnosti o hepatitisu, unutar kojeg  28. srpnja obilježavamo Svjetski dan hepatitisa. Datum je odabran u čast profesora Barucha S. Blumberga, koji se rodio upravo tog dana, a zaslužan je za otkriće virusa hepatitisa B.

Kada govorimo o virusnim hepatitisima mislimo na skupinu zaraznih bolesti koje primarno zahvaćaju tkivo jetre, a uzrokuju ih virusi hepatitisa A, B, C, D i E. Virusi hepatitisa mogu uzrokovati akutnu ili kroničnu bolest, odnosno iznenadnu upalu jetre, koja može biti teška, ali traje vremenski kraće u odnosu na kronično stanje trajne upale jetre, u trajanju duljem od šest mjeseci. Virusi hepatitisa A i E prenose se fekalno oralnim putem, najčešće u zemljama niskog higijenskog standarda, dok se virusi hepatitisa B i C prenose putem zaražene krvi i tjelesnih tekućina, vrlo rijedak, ali mogući put prijenosa hepatitisa A također je i spolnim putem. Virus hepatitisa D može izazvati infekciju samo u prisutnosti virusa hepatitisa B. Svatko može biti izložen riziku obolijevanja od hepatitisa.Svjetska zdravstvena organizacija pripremila je strategiju nazvanu Global Health Sector Strategy (GHSS) s ciljem eliminacije virusnih hepatitisa kao javnozdravstvenog problema do 2030. godine.  Glavni fokus strategije je smanjenje broja novih infekcija za čak 90 %. Pri tom je poseban naglasak stavljen na hepatitise B i C, poznate kao “tihe bolesti”, koje mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja i zatajenja jetre, a ako se ne liječe, mogu dovesti do smrti.U Hrvatskoj je učestalost hepatitisa B i C u općoj populaciji niska, dok je u populaciji s povećanim rizikom (kao na primjer kod intravenoznih ovisnika) učestalost veća. Prema zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) godišnje se u prosjeku u Hrvatskoj prijavi oko 100 novooboljelih od hepatitisa B te oko 200 novooboljelih od hepatitisa C.

Hepatitisi B i C se dijagnosticiraju serološkom pretragom krvi. Hepatitis C je u današnje vrijeme izlječiva bolest uz adekvatnu terapiju, a protiv hepatitisa B moguće se zaštiti cijepljenjem.MJERE PREVENCIJE

S obzirom da se virusi hepatitisa A i E prenose fekalno oralnim putem rizik od izlaganja može se smanjiti primjenjivanjem pravilnih higijenskih navika, naročito higijene ruku. Preporučuje se izbjegavanje konzumacije sirovog voća, povrća i mesa, kao i vode i leda iz potencijalno nesigurnih izvora. Također, važno je konzumirati isključivo dobro termički obrađenu hranu. S obzirom na mogućnost prijenosa hepatitisa A spolnim putem, preporučuje se koristiti zaštitu pri spolnom odnosu (kondome).

Kako bi smanjili rizik od izlaganja virusima hepatitisa B i C, kao i hepatitisa D, koji može izazvati infekciju samo u prisustvu hepatitisa B, s obzirom da se prenose krvlju i tjelesnim tekućinama preporučljivo je koristiti zaštitu pri spolnom odnosu (kondome) i izbjegavati međusobnog dijeljenje igala i/ili osobnih predmeta kao što su četkice za zube, grickalice za nokte, britvice za brijanje ili žileti. Također preporučuje se izbjegavati tetoviranje i stavljanje piercinga u neovlaštenim i neprofesionalnim salonima.

CIJEPLJENJE

Cijepljenjem se moguće zaštiti protiv hepatitisa A i B, dok protiv hepatitisa D ne postoji cjepivo, ali se preporučuje cijepljenje protiv hepatitisa B osobama koje nisu ranije cijepljenje. Nadalje, protiv hepatitisa C i E cjepivo trenutno ne postoji.


Važno je brinuti o svom zdravlju!

Hepatitisi B i C se mogu uspješno prevenirati odgovornim ponašanjem i cijepljenjem (hepatitis B).

Pri Nastavnom zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, djeluje

Savjetovalište za spolno prenosive bolesti

(Centar za dobrovoljno, anonimno i besplatno testiranje na hepatitise B i C te HIV).


Savjetovalište je otvoreno ponedjeljkom i srijedom od 13:00 do 15:00 sati. Također, u suradnji s Udrugom Hepatos, moguće je savjetovanje i testiranje svaki četvrtak od 13:00 do 15:00 sati u prostorima udruge na adresi Blaža Polića 2/III.

ARHIVA NOVOSTI

SUKLADNI UZORCI NA PODRUČJU GRADA ČABRA

Ponovljenim uzorkovanjem vode za ljudsku potrošnju dana 27.05.2024. u mjestima Donji Žagari, Plešce i Gorači ustanovljeno je da su uzorci SUKLADNI Pravilniku o parametrima

NATJEČAJ ZA SPECIJALIZACIJU

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije raspisao je Natječaj za upućivanje doktora medicine na specijalizaciju iz: Pisane prijave na

Ospice

Zadnjih mjeseci se bilježi povećan broj oboljelih od ospica u Europi, a pogotovo u nama susjednim zemljama (BIH , Srbija

Skip to content