Search
Search
Close this search box.

VIRUSNI HEPATITISI

Srpanj se obilježava kao Mjesec svjesnosti o hepatitisu, unutar kojeg  28. srpnja obilježavamo Svjetski dan hepatitisa. Datum je odabran u čast profesora Barucha S. Blumberga, koji se rodio upravo tog dana, a zaslužan je za otkriće virusa hepatitisa B.

Kada govorimo o virusnim hepatitisima mislimo na skupinu zaraznih bolesti koje primarno zahvaćaju tkivo jetre, a uzrokuju ih virusi hepatitisa A, B, C, D i E. Virusi hepatitisa mogu uzrokovati akutnu ili kroničnu bolest, odnosno iznenadnu upalu jetre, koja može biti teška, ali traje vremenski kraće u odnosu na kronično stanje trajne upale jetre, u trajanju duljem od šest mjeseci. Virusi hepatitisa A i E prenose se fekalno oralnim putem, najčešće u zemljama niskog higijenskog standarda, dok se virusi hepatitisa B i C prenose putem zaražene krvi i tjelesnih tekućina, vrlo rijedak, ali mogući put prijenosa hepatitisa A također je i spolnim putem. Virus hepatitisa D može izazvati infekciju samo u prisutnosti virusa hepatitisa B. Svatko može biti izložen riziku obolijevanja od hepatitisa.Svjetska zdravstvena organizacija pripremila je strategiju nazvanu Global Health Sector Strategy (GHSS) s ciljem eliminacije virusnih hepatitisa kao javnozdravstvenog problema do 2030. godine.  Glavni fokus strategije je smanjenje broja novih infekcija za čak 90 %. Pri tom je poseban naglasak stavljen na hepatitise B i C, poznate kao “tihe bolesti”, koje mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja i zatajenja jetre, a ako se ne liječe, mogu dovesti do smrti.U Hrvatskoj je učestalost hepatitisa B i C u općoj populaciji niska, dok je u populaciji s povećanim rizikom (kao na primjer kod intravenoznih ovisnika) učestalost veća. Prema zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) godišnje se u prosjeku u Hrvatskoj prijavi oko 100 novooboljelih od hepatitisa B te oko 200 novooboljelih od hepatitisa C.

Hepatitisi B i C se dijagnosticiraju serološkom pretragom krvi. Hepatitis C je u današnje vrijeme izlječiva bolest uz adekvatnu terapiju, a protiv hepatitisa B moguće se zaštiti cijepljenjem.MJERE PREVENCIJE

S obzirom da se virusi hepatitisa A i E prenose fekalno oralnim putem rizik od izlaganja može se smanjiti primjenjivanjem pravilnih higijenskih navika, naročito higijene ruku. Preporučuje se izbjegavanje konzumacije sirovog voća, povrća i mesa, kao i vode i leda iz potencijalno nesigurnih izvora. Također, važno je konzumirati isključivo dobro termički obrađenu hranu. S obzirom na mogućnost prijenosa hepatitisa A spolnim putem, preporučuje se koristiti zaštitu pri spolnom odnosu (kondome).

Kako bi smanjili rizik od izlaganja virusima hepatitisa B i C, kao i hepatitisa D, koji može izazvati infekciju samo u prisustvu hepatitisa B, s obzirom da se prenose krvlju i tjelesnim tekućinama preporučljivo je koristiti zaštitu pri spolnom odnosu (kondome) i izbjegavati međusobnog dijeljenje igala i/ili osobnih predmeta kao što su četkice za zube, grickalice za nokte, britvice za brijanje ili žileti. Također preporučuje se izbjegavati tetoviranje i stavljanje piercinga u neovlaštenim i neprofesionalnim salonima.

CIJEPLJENJE

Cijepljenjem se moguće zaštiti protiv hepatitisa A i B, dok protiv hepatitisa D ne postoji cjepivo, ali se preporučuje cijepljenje protiv hepatitisa B osobama koje nisu ranije cijepljenje. Nadalje, protiv hepatitisa C i E cjepivo trenutno ne postoji.


Važno je brinuti o svom zdravlju!

Hepatitisi B i C se mogu uspješno prevenirati odgovornim ponašanjem i cijepljenjem (hepatitis B).

Pri Nastavnom zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, djeluje

Savjetovalište za spolno prenosive bolesti

(Centar za dobrovoljno, anonimno i besplatno testiranje na hepatitise B i C te HIV).


Savjetovalište je otvoreno ponedjeljkom i srijedom od 13:00 do 15:00 sati. Također, u suradnji s Udrugom Hepatos, moguće je savjetovanje i testiranje svaki četvrtak od 13:00 do 15:00 sati u prostorima udruge na adresi Blaža Polića 2/III.

ARHIVA NOVOSTI

Svjetski dan bolesnika

11. veljače obilježava se  Svjetski dan bolesnika s ciljem podizanja svijesti o njihovom potrebama te težnji za stvaranjem bolje zdravstvene

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA

Svake godine se diljem svijeta 4. veljače obilježava Svjetski dan borbe protiv raka, inicijativa koja je pokrenuta još 2000. godine

Izdavanje mikrobioloških nalaza

Obavještavamo pacijente da zbog poštivanja GDPR pravila nalaze ne dostavljamo na privatne adrese elektroničke pošte. Nalazi se šalju CEZIH-om odabranom

Skip to content