Search
Search
Close this search box.

Svrab – dijagnoza, simptomi i liječenje

Što je to svrab ili scabies?

Svrab ili šuga (skabijes) je zarazna bolest kože koju uzrokuje parazit tj. grinja koja se zove Sarcoptes scabiei i živi u površinskom sloju kože i njome se i hrani.

Bolest se javlja kroz sva godišnja doba, a u Primorsko-goranskoj županiji u 2023. je evidentirano 239 prijava svraba, dok se na razini Hrvatske broj kreće od 1500 do 2500 prijava godišnje s tendencijom porasta oboljenja koja se prati od 2014.


Kako se svrab prenosi?

Bolest se prenosi s čovjeka na čovjeka bliskim kontaktom, koža na kožu, najčešće spavanjem u istom krevetu ili kontaktom prilikom spolnog odnosa. Rijetko se prenosi dijeljenjem odjeće, preko rublja ili posteljine. Bolest se ne prenosi rukovanjem ili zagrljajem, već taj kontakt mora biti duži (minimalno 5 do 10 minuta). Kada je parazit izvan čovjekova tijela može preživjeti 48-72 sata, a nakon toga ugiba. Inkubacija bolesti je dosta duga, najčešće 2-6 tjedana, ali može biti i do 8 tjedana.  


Koji su simptomi svraba?

Simptomi bolesti su:

  • intenzivni svrbež koji se pojačava noću
  • pojava osipa na koži najčešće u području između prstiju, na ručnim zglobovima, podlakticama, laktovima, pazušnim jamama, oko struka, na donjoj strani trbuha, unutarnjoj strani bedara, oko bradavica na dojkama, spolovilu i donjem dijelu stražnjice
  • prisutnost tankih linija na koži  (to su kanalići koje kopa grinja u koži) na čijem kraju je vidljiva mala vezikula

Kako se svrab liječi?

Kada se posumnja na svrab potrebno se javiti svom liječniku koji će potvrditi dijagnozu i preporučiti liječenje. Terapija svraba se sastoji od mazanja skabicidnim sredstvom koje je potrebno nanijeti na kožu pazeći da se namaže sva koža, od glave do nožnih prstiju. Postoji nekoliko vrsta pripravaka za liječenje svraba, a koji će se koristiti ovisi o preporuci liječnika. Važno je strogo se pridržavati uputa o liječenju da postupak bude uspješan. Nakon što se osoba uspješno namaže moguće je da svrbež zaostane još nekoliko tjedana jer je to posljedica alergijske reakcije na uzročnika.


Kako zaštiti ukućane od svraba?

Istovremeno s oboljelim, u kućanstvu je potrebno namazati sve ukućane, da ne bi došlo do širenja bolesti. Vrlo je važno, osim provedbe liječenja oboljelog, pranje i čišćenje predmeta, odjeća i posteljine. Sve perive predmete – odjeću, ručnike, posteljinu, jastuke koji su bili korišteni u zadnja 72 sata prije početka i na dan početka liječenja treba oprati na temperaturi od min. 60 stupnjeva i nakon sušenja izglačati.

Svu odjeću, madrace i predmete koje nije moguće prati na navedenoj temperaturi treba pospremiti u plastične vreće  i onemogućiti dovod zraka i tako ostaviti minimalno 72 sata, a ako je moguće i duže, do 7 dana. Prostor je dovoljno temeljito očistiti uobičajenim deterdžentima, jer uzročnik nije osjetljiv na dezinficijense te ga treba samo mehanički odstraniti uobičajenim pranjem i čišćenjem.


ARHIVA NOVOSTI

Skip to content