Search
Search
Close this search box.

NZZJZ PGŽ organizirao je i aktivno sudjelovao na stručnom skupu PoMoziDa

U petak, 14. travnja 2023. u Medicinskoj školi Rijeka Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije organizirao je stručni skup u sklopu nacionalnog programa PoMoziDa koji promovira mentalno-zdravstvenu pismenost. Nositelj programa je HZJZ te je namijenjen učiteljima i nastavnicima, ali i svim drugim odgojno-obrazovnim djelatnicima.

Program PoMoZiDa pruža znanja o mentalnom zdravlju djece mladih, osnovna znanja i vještine za prepoznavanje problema mentalnog zdravlja, informacije koje potiču na traženje stručne pomoći, vještine pružanja prve pomoći i podrške te učenje psihološke prve pomoći učenicima koje razvijaju probleme u području mentalnog zdravlja, doživljavaju pogoršanja postojećih problema ili proživljavaju emocionalnu krizu. Edukacija je organizirana putem trodnevnih radionica uvježbavanja 3P koraka kroz individualne razgovore s učenicima, a vezano uz različite oblike depresivnih, odnosno anksioznih smetnji te samoozljeđivanja i razmišljanja o samoubojstvu. 

Cilj programa je osnažiti nastavnike u procesu rane detekcije poteškoća u mentalnom zdravlju, ali i ohrabriti djecu i mlade te njihove roditelje u traženju pomoći. Tijekom posljednje tri godine održane su četiri grupe edukacija za 63 učitelja i nastavnika u trajanju od tri dana, a danas je održana dodatna  follow-up radionica s 28 polaznika, s ciljem provjere korisnosti i korištenja naučenih znanja i vještina u svakodnevnom radu te su obrađene dodatne teme ‘Gubitak i tugovanje’ te ‘Komunikacija s roditeljima djece s problemima mentalnog zdravlja’.


ARHIVA NOVOSTI

Skip to content