NZZJZ PGŽ organizirao je i aktivno sudjelovao na stručnom skupu PoMoziDa

U petak, 14. travnja 2023. u Medicinskoj školi Rijeka Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije organizirao je stručni skup u sklopu nacionalnog programa PoMoziDa koji promovira mentalno-zdravstvenu pismenost. Nositelj programa je HZJZ te je namijenjen učiteljima i nastavnicima, ali i svim drugim odgojno-obrazovnim djelatnicima.

Program PoMoZiDa pruža znanja o mentalnom zdravlju djece mladih, osnovna znanja i vještine za prepoznavanje problema mentalnog zdravlja, informacije koje potiču na traženje stručne pomoći, vještine pružanja prve pomoći i podrške te učenje psihološke prve pomoći učenicima koje razvijaju probleme u području mentalnog zdravlja, doživljavaju pogoršanja postojećih problema ili proživljavaju emocionalnu krizu. Edukacija je organizirana putem trodnevnih radionica uvježbavanja 3P koraka kroz individualne razgovore s učenicima, a vezano uz različite oblike depresivnih, odnosno anksioznih smetnji te samoozljeđivanja i razmišljanja o samoubojstvu. 

Cilj programa je osnažiti nastavnike u procesu rane detekcije poteškoća u mentalnom zdravlju, ali i ohrabriti djecu i mlade te njihove roditelje u traženju pomoći. Tijekom posljednje tri godine održane su četiri grupe edukacija za 63 učitelja i nastavnika u trajanju od tri dana, a danas je održana dodatna  follow-up radionica s 28 polaznika, s ciljem provjere korisnosti i korištenja naučenih znanja i vještina u svakodnevnom radu te su obrađene dodatne teme ‘Gubitak i tugovanje’ te ‘Komunikacija s roditeljima djece s problemima mentalnog zdravlja’.


ARHIVA NOVOSTI

DAN PLAVIH IRISA

Dan plavih irisa, dan posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva. Rak debelog crijeva može se izliječiti ako se otkrije

Skip to content