Search
Search
Close this search box.

NESUKLADNI UZORCI VODE ZA LJUDSKU POTROŠNJU NA PODRUČJU GORSKOG KOTARA – DONJI LOŽAC, RADOČAJ BRODSKI, BELO, GUČE SELO

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije je u sklopu Monitoringa Ministarstva zdravstva, odnosno proširenog programa, 14.09.2023. godine uzorkovao vodu za ljudsku potrošnju na sljedećim lokacijama Gorskog kotara: 

  • Zona opskrbe Donji Ložac
  • Zona opskrbe Radočaj Brodski
  • Zona opskrbe Belo
  • Zona opskrbe Guče selo

Temeljem Zakona o vodi za ljudsku potrošnju (NN 30/23) uzorci prema ispitivanim parametrima nisu sukladni Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analiza i monitorinzima vode za ljudsku potrošnju (NN 64/23, NN 88/23) zbog bakteriološkog onečišćenja.

S obzirom da postoji rizik za zdravlje ljudi koji bi bez daljnje obrade pili takvu vodu, korisnicima u navedenim zonama opskrbe preporučuje se konzumacija provjereno zdravstveno ispravne vode, pakirane ili iz drugih opskrbnih izvora. Ako se ipak koristi voda iz javnog vodovoda, preporučuje se prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome u istim posudama u kojima je prokuhavanjem postignut solidan dezinfekcijski učinak.

Ovu mjeru je potrebno provoditi dok sanacijom ne bude postignut učinak potvrđen slijedećim negativnim mikrobiološkim nalazom vode za ljudsku potrošnju iz javnog vodoopskrbnog sustava o čemu će nadležne službe pravovremeno obavijestiti stanovništvo.

ARHIVA NOVOSTI

Skip to content