Search
Search
Close this search box.

NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA VRATA MATERNICE – DAN MIMOZA

U subotu, 21. siječnja povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice – Dana mimoza, koji se već tradicionalno obilježava svake treće subote u siječnju, Liga protiv raka Primorsko-goranske županije, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i partneri od 9:00 do 13:00 sati, u Gradskoj čitaonici na Korzu organizira javnozdravstvenu akciju s ciljem podizanja svjesnosti žena o ovom vrlo izazovnom javnozdravstvenom problemu te važnosti i metodama prevencije ove bolesti.


Mimoza simbolizira ženu koja je emancipirana, otporna, a istovremeno nježna i ženstvena. Mimoza raste u hladnim uvjetima i predstavlja snagu, ustrajnost  i nepokolebljivost koju bi svaka žena trebala imati kada je u pitanju njeno zdravlje.

Osim simbolične prodaje mimoza – simbola borbe protiv raka maternice te dijeljenja edukativnih materijala, djelatnici NZZJZ PGŽ u subotu će biti na raspolaganju i u vidu besplatnog zdravstvenog savjetovanja svih zainteresiranih građana.


U ranim fazama bolest je asimptomatska, ali važno je naglasiti da je to rak koji se može jednostavno otkriti i spriječiti. Redovit odlazak na ginekološke preglede vrlo je pouzdana, a k tome jednostavna mjera kojom se ova bolest može na vrijeme otkriti i uspješno liječiti, ali i potpuno izbjeći.

Kao primarna mjera prevencije uz spolno odgovorno ponašanje preporučuje se cijepljenje protiv HPV infekcije mladima oba spola. Cijepljenjem se preveniraju dobroćudne (kondilomi/bradavice) i zloćudne promjene (karcinomi) reproduktivnog sustava, ali i drugih organskih sustava te nisu rezervirane isključivo za ženski spol. Također treba naglasiti da za muški spol nema univerzalnog probira, poput redovitih ginekoloških pregleda u žena. Cjepivo protiv HP virusa sprečava oko 90% karcinoma vrata maternice, oko 70-80% premalignih promjena na vratu maternice i oko 90% anogenitalnih bradavica.

Preporuke za unapređenje spolnog zdravlja žena:

  • Vodite računa o održavanju pravilne higijene spolnih organa, pri pranju koristite vodu  i sredstva namijenjena za održavanje spolne higijene. Pri tome izbjegavajte gelove ili sapune za tuširanje tijela.
  • Nosite pamučno donje rublje.
  • Ne stupajte u spolne odnose bez zaštite (kondoma) s osobama koje ne poznajete  dovoljno. Kondom, osim sprečavanja trudnoće, štiti i od spolno prenosivih bolesti.
  • Izbjegavajte često mijenjanje spolnih partnera.
  • Razgovarajte s partnerom o spolno prenosivim bolestima i pri tome budite iskreni.
  • Redoviti ginekološki pregledi najbolja su zaštita vašeg spolnog zdravlja. S tako malo truda – odlaskom kod svog ginekologa, činite neizmjerno veliku uslugu svome zdravlju!
  • Kod posjete ginekologu, posavjetujte se o svim pitanjima koja vas zanimaju u vezi s vašim spolnim zdravljem, Papa-testom, rizikom od raka vrata maternice i drugim nedoumicama koje vas muče.
  • Papa-test učinjen svake 3 godine smanjuje rizik smrti od raka vrata maternice za 90 posto! Zbog toga je Papa-test izuzetno važan: prvi nakon početka aktivnog spolnog života, a kasnije prema uputama liječnika
  • Svaki simptom spolne infekcije treba shvatiti ozbiljno i ne treba odlagati liječničku pomoć
  • Zapamtite da je liječnik ginekolog vaš partner u čuvanju zdravlja i borbi protiv ginekoloških bolesti

ARHIVA NOVOSTI

Skip to content