NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA VRATA MATERNICE – DAN MIMOZA

U subotu, 21. siječnja povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice – Dana mimoza, koji se već tradicionalno obilježava svake treće subote u siječnju, Liga protiv raka Primorsko-goranske županije, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i partneri od 9:00 do 13:00 sati, u Gradskoj čitaonici na Korzu organizira javnozdravstvenu akciju s ciljem podizanja svjesnosti žena o ovom vrlo izazovnom javnozdravstvenom problemu te važnosti i metodama prevencije ove bolesti.


Mimoza simbolizira ženu koja je emancipirana, otporna, a istovremeno nježna i ženstvena. Mimoza raste u hladnim uvjetima i predstavlja snagu, ustrajnost  i nepokolebljivost koju bi svaka žena trebala imati kada je u pitanju njeno zdravlje.

Osim simbolične prodaje mimoza – simbola borbe protiv raka maternice te dijeljenja edukativnih materijala, djelatnici NZZJZ PGŽ u subotu će biti na raspolaganju i u vidu besplatnog zdravstvenog savjetovanja svih zainteresiranih građana.


U ranim fazama bolest je asimptomatska, ali važno je naglasiti da je to rak koji se može jednostavno otkriti i spriječiti. Redovit odlazak na ginekološke preglede vrlo je pouzdana, a k tome jednostavna mjera kojom se ova bolest može na vrijeme otkriti i uspješno liječiti, ali i potpuno izbjeći.

Kao primarna mjera prevencije uz spolno odgovorno ponašanje preporučuje se cijepljenje protiv HPV infekcije mladima oba spola. Cijepljenjem se preveniraju dobroćudne (kondilomi/bradavice) i zloćudne promjene (karcinomi) reproduktivnog sustava, ali i drugih organskih sustava te nisu rezervirane isključivo za ženski spol. Također treba naglasiti da za muški spol nema univerzalnog probira, poput redovitih ginekoloških pregleda u žena. Cjepivo protiv HP virusa sprečava oko 90% karcinoma vrata maternice, oko 70-80% premalignih promjena na vratu maternice i oko 90% anogenitalnih bradavica.

Preporuke za unapređenje spolnog zdravlja žena:

  • Vodite računa o održavanju pravilne higijene spolnih organa, pri pranju koristite vodu  i sredstva namijenjena za održavanje spolne higijene. Pri tome izbjegavajte gelove ili sapune za tuširanje tijela.
  • Nosite pamučno donje rublje.
  • Ne stupajte u spolne odnose bez zaštite (kondoma) s osobama koje ne poznajete  dovoljno. Kondom, osim sprečavanja trudnoće, štiti i od spolno prenosivih bolesti.
  • Izbjegavajte često mijenjanje spolnih partnera.
  • Razgovarajte s partnerom o spolno prenosivim bolestima i pri tome budite iskreni.
  • Redoviti ginekološki pregledi najbolja su zaštita vašeg spolnog zdravlja. S tako malo truda – odlaskom kod svog ginekologa, činite neizmjerno veliku uslugu svome zdravlju!
  • Kod posjete ginekologu, posavjetujte se o svim pitanjima koja vas zanimaju u vezi s vašim spolnim zdravljem, Papa-testom, rizikom od raka vrata maternice i drugim nedoumicama koje vas muče.
  • Papa-test učinjen svake 3 godine smanjuje rizik smrti od raka vrata maternice za 90 posto! Zbog toga je Papa-test izuzetno važan: prvi nakon početka aktivnog spolnog života, a kasnije prema uputama liječnika
  • Svaki simptom spolne infekcije treba shvatiti ozbiljno i ne treba odlagati liječničku pomoć
  • Zapamtite da je liječnik ginekolog vaš partner u čuvanju zdravlja i borbi protiv ginekoloških bolesti

ARHIVA NOVOSTI

DAN PLAVIH IRISA

Dan plavih irisa, dan posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva. Rak debelog crijeva može se izliječiti ako se otkrije

Skip to content