Na M. Lošinju održana edukacija o održivom gospodarenju otpadom i energetskoj učinkovitosti kao faktorima zaštite okoliša, te prevenciji zdravstvenih rizika i promociji zdravlja

06.10.2022. s početkom u 11.00 sati održana je edukacija o održivom gospodarenju otpadom i energetskoj učinkovitosti kao faktorima zaštite okoliša, te prevenciji zdravstvenih rizika i promociji zdravlja u sklopu međusektorskog multidisciplinarnog programa “Mobilni EKO kutak” učenicima 6-ih razreda sva 3 odjeljenja OŠ Marija Martinolića na Malom Lošinju.


Edukator iz redova komunalnog društva “Komunalne usluge Cres – Lošinj d.o.o.”  Sabina Sirovica te voditeljica ispostave Mali Lošinj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ dr. Senka Stojanović približili su zainteresiranim učenicima osnovne pojmove organizacije i specifičnosti prikupljanja otpada na otoku Lošinju, piramidu hijerarhije postupanja s otpadom, na koji način se mogu prevenirati zdravstveni rizici odgovornim odlaganjem otpada te kako uporaba “zelenih” energenata može pridonijeti zaštiti okoliša i ljudskog zdravlja. 


Za potrebe provođenja programa u prostoriji škole postavljena je i izobrazno-informativna izložba koja se sastoji od 32 plakata te popratnih eksponata za bolje razumijevanje pojma kružnog gospodarstva i održivog razvoja, za što su zaslužni uvijek vrijedni volonteri Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada. 


Program je djelomično sufinanciran iz sredstava JLS Grada Malog Lošinja i Grada Cresa, te iz sredstava JRS Primorsko-goranske županije, dok je ostatak aktivnosti pokriven vlastitim kapacitetima iz redova provoditelja, partnera te sudionika na programu, a sve u svrhu lakšeg ostvarenja ciljeva iz krovnih EU i nacionalnih smjernica, uredbi i razvojnih strategija. 


Program se nastavlja u osnovnoj školi Frane Petrića na otoku Cresu, nakon čega slijedi ciklus provedbe programa u 8 škola na otoku Krku.


ARHIVA NOVOSTI

Skip to content