Search
Search
Close this search box.

Europski dan oralnog zdravlja 2022.

Europski Dan oralnog zdravlja obilježava se svake godine 12. rujna, počevši od 2013. na inicijativu Vijeća europskih doktora dentalne medicine kako bi se skrenula pozrnost na važnost brige o oralnom zdravlju. Oralno zdravlje puno je više od zdravih zubi i lijepog osmijeha već je vrlo bitan dio općeg  zdravlja i ukupne kvalitete života te obzirom na to od važnog je javnozdravstvenog značenja i potrebno je neprestano naglašavti i poticati svjesnost o važnosti njegovog očuvanja.


Nastavni zavod za javno zdravstvo i ove je godine povodom obilježavanja Europskog dana oralnog zdravlja javnozdravstvenom aktivnošću „U zdravom tijelu zdravi zub“ u parku Mlaka u suradnji s Udrugom Portić i OŠ Gelsi  skrenuo je pozornost na važnost oralnog zdravlja i brige o istome.


Za očuvanje oralnog zdravlja potrebna je redovita i pravilna oralna higijena, pravilna prehrana i redoviti pregledi kod svih dobnih skupina, a osobito kod djece. Nažalost, zubni je karijes u današnje vrijeme, bez obzira na dobro poznavanje prirode bolesti i moguće mjere prevencije, najraširenija bolest civilizacije. Od nje boluje oko 90% cjelokupnog čovječanstva, stoga svakako predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem. Nasuprot tome moguća prevencija svih bolesti usne šupljine je preko 90%. Važno je naglasiti kako s prevencijom treba krenuti što ranije, već u samoj trudnoći te se kontinuirano treba nastaviti provoditi kroz čitavo djetinjstvo. Stoga Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ (Odjel socijalne i Odjel školske i sveučilišne medicine) u suradnji s Klinikom za dentalnu medicinu KBC Rijeka i Katedrom za dječju stomatologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci 2008. godine, pokreću županijski preventivni program „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih.“


Ovaj preventivni program jedini se u RH organizirano i kontinuirano provodi već četrnaestu godinu. Programom se nastoji podići svjesnost roditelja i djece o važnosti održavanja oralne higijene od najranije dobi, redovnog odlaska liječniku dentalne medicine, a sve s ciljem postizanja dobrog oralnog zdravlja. U program su uključeni šestogodišnjaci i dvanaestogodišnjaci naše Županije, a u vrtićima su djeca uključena u različite promotivne i preventivne aktivnosti te se „vraća“ dobra praksa četkanja zuba. Poseban naglasak brige o oralnom zdravlju stavljen je i na trudnice kao buduće majke koje patronažne sestre educiraju o važnosti brige, kako o zdravlju vlastitih zuba, tako i o zdravlju zuba nerođenog djeteta, odnosno dojenčeta.


Program je polučio i odlične rezultate. Kod svih pokazatelja oralnog zdravlja primjećuje se pozitivan pomak. Kp/KEP indeks se smanjio sa 4,7 na 3,5  kod šestogodišnjaka, sa 2,5 na 1,0 kod dvanaestogodišnjaka. Udio šestogodišnjaka sa zdravim zubima (KIO indeks) je porastao sa 24,6% na 31%, a dvanaestogodišnjaka sa 14,8% na 33%. Ri indeks koji je pokazatelj saniranosti zuba porastao je sa 19% na 36% (šestogodišnjaci), a kod dvanaestogodišnjaka saniranost trajnih zuba porasla je sa 55% na 77%. Učenici petih razreda u PGŽ imaju zdravije zube, ne samo od ostataka svojih vršnjaka u Hrvatskoj, nego i od dosega kojemu teži Svjetska zdravstvena organizacija.


Primorsko-goranska županija preteča je i uzor drugim Županijama u javnozdravstvenom pristupu u brizi za oralno zdravlje, a u Republici Hrvatskoj se prema uzoru na naš Županijski program 2017. godine (devet godina nakon PGŽ) pokrenuo Nacionalni program pod nazivom Zubna putovnica.


Možemo zaključiti kako se djeca u našoj Županiji sretno i zdravo smiju, a i nama ne silazi osmijeh s lica jer smo svi mi (stručnjaci iz različitih područja) samo zajedništvom, ustrajnošću, upornošću i velikim trudom i zalaganjem uspjeli te nastavljamo i dalje kako bi se i nadolazeće generacije nastavile zdravo i sretno smijati i bile ponosne na svoj osmijeh.


ARHIVA NOVOSTI

Skip to content