Search
Search
Close this search box.

Dan narcisa – humanitarna i javnozdravstvena kampanja

Humanitarnu akciju i javnozdravstvenu kampanju pod nazivom Dan narcisa pokrenula je Hrvatska liga protiv raka s ciljem podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki, koji  omogućavaju rano otkrivanje raka i smanjenja smrtnosti. Akcija se odvija s prvim danima proljeća te se od prodaje narcisa prikupljaju sredstva namijenjena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, ali i potpori oboljelima. Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ od prvog dana podržava i sudjeluje u aktivnostima kampanje.

U Primorsko- goranskoj županiji provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke  provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Nazovite besplatni broj telefona 0800 200 041 ili pišite na mammapgz@gmail.com. Nacionalni program u RH provodi se kontinuirano od 2006. godine, a naša su ga Županija i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ  započeli provoditi dvije godine ranije no što je bio podignut na nacionalnu razinu.

 Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u RH u dobi od 50 do 69 godina. U okviru programa žene mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine. Žene na kućnu adresu dobiju poziv za besplatni mamografski pregled. Cilj ovog organiziranog probira je smanjiti smrtnost od raka dojke za 25 % do 30 %, otkriti rak u početnom stadiju u većem postotku nego danas te poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

O raku dojke

Rak dojke najčešća je maligna bolest u žena i spada među vodeće uzroke smrti u žena. Više od 90 % bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljavanje u tom slučaju iznosi 97 %.Procjenjuje se da će u svijetu u 2025. godini od raka dojke oboljeti gotovo dva i pol milijuna žena, dok će ih oko 768,000 umrijeti. EtiologijaPet do deset posto karcinoma dojke su nasljedni, a ostali najznačajniji čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke su:

  • starija dob,
  • prva menstruacija prije 12-e godine,
  • menopauza nakon 50-e godine,
  • nerađanje ili rađanje nakon 30-e godine,
  • pojavnost raka dojke ili raka jajnika u obitelji,
  • prethodna bolest dojke,
  • određene životne navike (pretilost, loša prehrana, povećana konzumacija alkohola, pušenje, izloženost radioaktivnom zračenju).

Epidemiološki podaci

Rak dojke je značajan javnozdravstveni problem  stanovništva Republike Hrvatske. Također je najčešći novodijagnosticirani rak kod žena, stoga je važno raspolagati odgovarajućim podacima koji će pomoći u izradi strategije za prevenciju i odgovarajuću onkološku skrb izaštitu. U Primorsko – goranskoj županiji rak dojke je najčešće novodijagnosticirani rak, dok je iza raka pluća i debelog crijeva treći po uzroku smrti kod žena. 

Prevencija

Iako se stopa preživljenja od raka dojke posljednjih godina povećala, rak dojke i njegovo liječenje i dalje mogu uvelike utjecati na kvalitetu života kod oboljelih žena. Stoga su, primarna i sekundarna prevencija trenutačno najbolje strategije za borbu protiv raka dojke. Zdravi stil života i redoviti liječnički pregledi koji uključuju samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled neophodni su za sprečavanje te rano otkrivanje promjena na tkivu dojke.  Mamografija – rentgenski pregled dojki se još uvijek smatra najučinkovitijim testom probira jer se mogu otkriti promjene na dojci prosječno oko dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda. Prvi mamografski pregled dojki svaka žena treba napraviti između 38. i 40. godine života. Kod žena s pojavnošću raka dojke u bližih srodnika, preporučuje se ranije započinjanje redovitih mamografskih pregleda. 

Što svaka žena može učiniti sama za sebe?

Samopregled dojki je postupak kojim žena sama sebi može pregledati dojke. Pregled je najbolje obaviti pri kraju menstruacijskog ciklusa (menstruacijskog krvarenja) zato što su u ranijoj fazi ciklusa dojke osjetljivije i lagano natečene. Ako je žena trudna nema menstruacijski ciklus ili je nepravilan, za pregled se odabire određeni dan u mjesecu.


ARHIVA NOVOSTI

Skip to content