Search
Search
Close this search box.

14. 5. – HRVATSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI

Na prijedlog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatski sabor je službeno 9. ožujka 2022. donio odluku o proglašenju Hrvatskog dana dijabetesa (šećerne bolesti).


Šećerna bolest, ili kako je zovu „tihi ubojica“, treći je uzrok smrti u Hrvatskoj, a svaka deseta osoba boluje od šećerne bolesti. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj oko 500 000 oboljelih, a  gotovo 40 % i ne zna da u sebi nose ovu jednu od najraširenijih kroničnih nezaraznih bolesti.


Dvije glavne i najčešće vrste šećerne bolesti su Dijabetes tip 1 i Dijabetes tip 2. Tip 1 šećerne bolesti nastaje kao posljedica nedostatka hormona inzulina. U tipu 2 šećerne bolesti osnovni mehanizam nastanka je neosjetljivost organizma na djelovanje inzulina. U oba slučaja – ako inzulina nema ili ako je tijelo neosjetljivo na inzulin – glukoza se nakuplja i raste njezina razina u krvi što izaziva pojavu simptoma šećerne bolesti.


Najčešći simptomi šećerne bolesti su:                                    

– žeđanje i suhoća usta

– učestalo mokrenje

– neobjašnjivi gubitak težine ili variranje tjelesne težine

– sporo cijeljenje rana i infekcije

– zamućen vid

– trnci u stopalima i šakama

– pojačana glad

– umor, iscrpljenost, osjećaj nedostatka energije

– voćni zadah

Ostali znakovi koji mogu ukazivati na šećernu bolest su i suha koža, svrbež kože i njene infekcije koje se često ponavljaju.


Ako se tip 2 šećerne bolesti otkrije dovoljno rano, moguće je i njezino povlačenje, ali samo ako osoba prihvati intenzivnu promjenu životnih navika i značajno smanji tjelesnu masu ukoliko je pretila.


Odrasle osobe bez simptoma trebaju provjeravati razinu glukoze u krvi počevši od 45-e godine. Ako su rezultati uredni, kontrole se trebaju provoditi svake 3 godine. Također, svake 3 godine trebaju se testirati sve žene koje su imale šećernu bolest u trudnoći. Kod osoba koje imaju granične nalaze, kontrole trebaju biti češće – preporuka je jedanput godišnje. Pojačani nadzor trebaju provoditi i osobe koji u svojoj užoj obitelji imaju člana koji je dijabetičar, zbog čega spadaju u rizičnu skupinu.


Kod djece nakon desete godine, odnosno nakon početka puberteta, također je preporučen probir na šećernu bolest tipa 2 ako imaju prekomjernu tjelesnu težinu, te barem jedan od ovih rizičnih čimbenika: povišeni krvni tlak, poremećaj masnoća u krvi, ako su imali nisku porođajnu težinu, ako je majka imala šećernu bolest u trudnoći ili ako imaju bliskog srodnika sa šećernom bolesti tipa 2.


Od iznimne je važnosti bolest prepoznati na vrijeme, pravilno ju liječiti lijekovima ukoliko je to potrebno, a kod svih osoba s povišenom razinom šećera u krvi potrebno je prilagoditi prehranu te se redovito baviti tjelesnom aktivnošću.


Proglašavanjem Hrvatskog dana šećerne bolesti 14. svibnja želi se podići svjesnost o ovom velikom javno-zdravstvenom problemu ne samo u svijetu nego i u Hrvatskoj. To je prilika da se uz obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti, ali i svim drugim aktivnostima, javnozdravstvenim akcijama kao i javnozdravstvenim i edukativnim kampanjama koje se provode tijekom cijele godine podsjeti javnost na učestalost šećerne bolesti te važnost prevencije, ranog otkivanja šećerne bolesti, njezinog pravovremenog liječenja i sprječavanja i odgađanja kroničnih komplikacija.


Nastavni zavod za javno zdarvstvo PGŽ se nizom aktivnosti u Rijeci i svojim ispostavama pridružuje obilježavanju:

14.5.2022. (subota)Park Mlaka – „Pale su maske, krećemo se i vježbamo do daske – organizirano vježbanje i mjerenje krvnog tlaka i šećera u sklopu projekta Živjeti zdravo – Volonteri u parku

14.5.2022. (subota) Opatijski Mrkat završno obilježavanje Tjedna crvenog križa, Hrvatskog dana šećerne bolesti i Svjetskog dana hipertenzije – organizirano mjerenje tlaka i šećera, prigodni program

17.5.2022. (utorak) Rab, prostorije rapske Ispostave NZJZ PGŽ – mjerenja krvnog tlaka i šećera

18.5.2022. (srijeda) – Rijeka, Gradska vijećnica – Javnozdravstvena tribina „Brini za svoje zdravlje“ povodom obilježavanja Hrvatskog dana šećerne bolesti, Svjetskog dana hipetenzije, EU dana debljine te Dana zdravih gradova

ARHIVA NOVOSTI

SUKLADNI UZORCI NA PODRUČJU GRADA ČABRA

Ponovljenim uzorkovanjem vode za ljudsku potrošnju dana 27.05.2024. u mjestima Donji Žagari, Plešce i Gorači ustanovljeno je da su uzorci SUKLADNI Pravilniku o parametrima

NATJEČAJ ZA SPECIJALIZACIJU

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije raspisao je Natječaj za upućivanje doktora medicine na specijalizaciju iz: Pisane prijave na

Ospice

Zadnjih mjeseci se bilježi povećan broj oboljelih od ospica u Europi, a pogotovo u nama susjednim zemljama (BIH , Srbija

Skip to content