Search
Search
Close this search box.

Zbog nesukladnih uzoraka u Kostreni se uvodi tjedno praćenje kvalitete mora na 4 lokacije

S obzirom na učestalo onečišćenje obalnog pojasa i mora, Općina Kostrena naručila je od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo kontinuirano provođenje kontrole kvalitete mora. Uzimanje uzoraka Nastavni zavod će obavljati jednom tjedno na 4 lokacije, s time da će poseban naglasak biti na kvaliteti i sigurnosti mora za kupanje, osobito na potezu od plaže Spužvina do granica Rafinerije te na plažama Klančić i Podkvarovo, odnosno prostoru od Lučice Podurinj do uvale Dražica. Prvi uzorci uzeti su u ponedjeljak 29. svibnja na plažama Podkvarovo, Klančić, Nova voda i Svežanj.

Ispitivanje mora sastojat će se od praćenja fizikalnih, fizikalno-kemijskih, kemijskih i mikrobioloških pokazatelja. Na osnovi rezultata mikrobioloških pokazatelja odredit će se kakvoća mora za kupanje, sukladno važećoj Uredbi o kakvoći mora za kupanje. Rezultati fizikalnih, fizikalno kemijskih i kemijskih pokazatelja usporedit će se s referentnom postajom Svežanj kako bi se procijenila kvaliteta mora ispitivanih lokacija.

Obzirom da predstoji kupališna sezona, NZZJZ PGŽ donijet će procjenu je li more na onečišćenjem zahvaćenom području optimalne kvalitete i sigurno za kupanje, a rezultati će se redovito objavljivati na mrežnim stranicama Općine Kostrena, TZ općine Kostrena i NZZJZ PGŽ-a.

U slučaju novih onečišćenja koja su i nadalje moguća s obzirom da prema iskazu INA-e dolaze iz podzemlja Rafinerije ili da se uzorkovanjem ustanovi kvaliteta mora koja nije sigurna za kupanje, Nastavni zavod i Općina Kostrena tražiti će žurno postupanje svih nadležnih institucija, prije svega Državnog inspektorata, Odjela vodopravne inspekcije i Odjela za zaštitu okoliša.

Sanacija onečišćenja koja se je dogodilo istjecanjem ugljikovodika iz Termoelektrane u najvećem dijelu je završena, izuzev na lokaciji koja se naziva Perovića vala gdje će se aktivnost čišćenja obalnog djela nastaviti, s obzirom da je riječ o nepristupačnom terenu gdje nije moguća primjena strojeva.

ARHIVA NOVOSTI

Svjetski dan bolesnika

11. veljače obilježava se  Svjetski dan bolesnika s ciljem podizanja svijesti o njihovom potrebama te težnji za stvaranjem bolje zdravstvene

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA

Svake godine se diljem svijeta 4. veljače obilježava Svjetski dan borbe protiv raka, inicijativa koja je pokrenuta još 2000. godine

Izdavanje mikrobioloških nalaza

Obavještavamo pacijente da zbog poštivanja GDPR pravila nalaze ne dostavljamo na privatne adrese elektroničke pošte. Nalazi se šalju CEZIH-om odabranom

Skip to content