Održan 3. znanstveno-stručni simpozij povodom Svjetskog dana glasa

U petak, 21. travnja 2023. godine Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije  sudjelovao je na 3. Međunarodnom znanstveno-stručnom simpoziju povodom Svjetskog dana glasa, a održao se u Akvariju na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u organizaciji Studija logopedije Sveučilišta u Rijeci, Zavoda za audiologiju i fonijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Simpozij je okupio mnoge domaće i inozemne znanstvenike koji su svojim iskustvom doprinjeli u razumijevanju važnosti prevencije zdravlja glasa i glasnica.

Nasl.prof.dr.sc. Iva Sorta-Bilajac, dr.med., univ.mag.med. u svojem izlaganju „Karcinomi grkljanja-javnozdravstveni pregled“ osvrnula se na javnozdravstvene podatke vezane uz ovu malignu bolest, faktore rizika, ali i preventivne mjere.


Karcinom grkljana čini oko 1 – 3% svih karcinoma dijagnosticiranih godišnje u svijetu. S učestalošću od 20 – 28% jedan je od najčešćih zloćudnih tumora glave i vrata.
Znatno se češće javlja u muškaraca, u srednjoj i starijoj dobi (50 – 70 godina), no posljednjih se godina bilježi porast incidencije u žena. Također, postoji i tendencija pojavljivanja u mlađoj populaciji. Godišnje u Hrvatskoj oboli oko 550-600 osoba, a u Primorsko-goranskoj županiji je 2020. godine od karcinoma grkljanja umrlo 10 osoba.
“ –   izjavila je nasl.prof.dr.sc. Iva Sorta – Bilajac, dr.med., univ.mag.med. iz NZZJZ PGŽ.                     


Faktori rizika su pušenje, konzumiranje alkoholnih pića, a posebnu opasnost predstavlja udruženo djelovanje ova dva faktora. Također, nepravilna ishrana, smanjena otpornost organizma i oslabljen imunološki sustav, izloženost štetnim kemikalijama, genetski faktori i gastroezofagealni refluks predstavljaju značajne rizične faktore.


Ako se dijagnosticira u ranom stadiju, može se uspješno liječiti, dok je za uznapredovale operabilne tumore indicirana totalna laringektomija. Anatomske i funkcionalne promjene nastale nakon totalne laringektomije uzrokuju niz tegoba u svakodnevnom funkcioniranju (disanje kroz traheostomu, gubitak mogućnost govora, česti problemi s gutanjem, smanjen osjet mirisa i okusa), što rezultira i psihosocijalnim problemima. Stoga primarna prevencija i djelovanje na faktore rizika te pravovremeno dijagnosticiranje i liječenje predstavljaju temelj javnozdravstvenog pristupa. 

Na simpoziju su sudjelovali i Youri Maryn, Ph.D., SLP, prof.dr.sc. Irena Hočevar – Boltežar, prof.dr.sc. Amela Ibrahimagić, mr.sc. Ivana Šimić Šantić, dr.sc. Kordana Kovačić, izv.prof.dr.sc. Ana Đanić – Hadžibegović, dr.med., prim.dr.sc. Siniša Stevanović, dr.med. i Maja Siladi, mag. Logoped.

Otvaranje simpozija uveličao je nastup zbora Kluba laringektomiranih osoba PGŽ “Novi Glas”.


ARHIVA NOVOSTI

DAN PLAVIH IRISA

Dan plavih irisa, dan posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva. Rak debelog crijeva može se izliječiti ako se otkrije

Skip to content