Search
Search
Close this search box.

Nordijsko hodanje i šetnja na Molo Longu povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva

U petak, 03.03. od 10:00 do 12:00 sati, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije povodom Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva provodi kampanju podizanja svijesti o važnosti odaziva na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva organiziranom šetnjom i nordijskim hodanjem na Molo Longu.

Radi se o zajedničkoj partnerskoj javnozdravstvenoj aktivnosti kojoj je cilj osvijestiti građane o postojanju raka debelog crijeva, ali i naglasiti važnost prevencije ove bolesti te preventivnih javnozdravstvenih programa s obzirom da se Hrvatska nalazi na 9. mjestu po pojavnosti te na visokom 2. mjestu po smrtnosti od raka debelog i završnog crijeva!

Uz NZZJZ PGŽ, u organiziranoj šetnji/nordijskom hodanju sudjelovat će članovi i volonteri Lige protiv raka Primorsko-goranske županije, Invalidsko društvo ILCO Rijeka, Udruga žena operiranih dojki Nada – Rijeka i Matica umirovljenika Grada Rijeka. Također, dijelit će se edukativni materijali, letci o Nacionalnim programima i Narodni zdravstveni list.

Podsjetimo, u Republici Hrvatskoj od 2008. godine provodi se Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, koji je proizašao iz pilot-programa kojeg započeo upravo NZZJZ PGŽ.  Cilj programa je što ranije otkrivanje raka debelog crijeva testiranjem stolice na prisutnost golim okom nevidljive krvi (okultno krvarenje). Određenim redoslijedom svi građani ciljane dobne skupine (50-74 godine starosti) dobivaju poziv za sudjelovanje u programu. Svima koji imaju pozitivan nalaz na okultno krvarenje u stolici šalje se poziv na kolonoskopiju u KBC-u Rijeka, kojom se postavlja konačna dijagnoza.


ARHIVA NOVOSTI

VIRUSNI HEPATITISI

Srpanj se obilježava kao Mjesec svjesnosti o hepatitisu, unutar kojeg  28. srpnja obilježavamo Svjetski dan hepatitisa…

Skip to content