Search
Search
Close this search box.

Javnozdravstvena aktivnost NZZJZ PGŽ „Djeca za djecu“ i „vesela kutija“ za radost mališana s Odjela onkologije dječje bolnice Kantrida

U srijedu, 15. veljače  povodom obilježavanja Međunarodnog i nacionalnog dana djece oboljele od malignih bolesti u parku na Mlaci održana je javnozdravstvena aktivnost „Djeca za djecu“ u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije te u suradnji s OŠ-SE „Gelsi“, Udrugom Portić i KBC-om Rijeka.

Djeca iz OŠ-SE „Gelsi“ napisala su i okupljenima pročitala kratke priče u kojima opisuju smiješne i zanimljive događaje iz svojeg života te su potom stavljene u „veselu kutiju“ koju će tijekom dana tete i barbe pričalice iz Udruge Portić odnijeti na Odjel onkologije dječje bolnice Kantrida KBC-a Rijeka te mališane razveseliti trajnim poklonom.

Obilježavanju Međunarodnog i nacionalnog dana djece oboljele od malignih bolesti prisustvovali su ravnatelj NZZJZ PGŽ doc.dr.sc. Željko Linšak, dipl.sanit.ing, zamjenik gradonačelnika grada Rijeke Goran Palčevski, voditeljica Odjela za javno zdravstvo NZZJZ PGŽ Helena Glibotić-Kresina, dr.med, pročelnica Zavoda hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka te djelatnici OŠ-SE „Gelsi“ i tete i barbe pričalice iz Udruge Portić.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije doc.dr.sc. Željko Linšak, dipl.sanit.ing. naglasio je ulogu NZZJZ PGŽ kao organizatora javnozdravstvene aktivnosti „Djeca za Djecu“, istaknuvši da je glavna uloga Zavoda prevencija zaraznih i nezaraznih bolesti te obilježavanje važnih datuma povezanih s njima pa tako i Međunarodnog i nacionalnog dana djece oboljelih od malignih bolesti. Obilježavanjem ovog dana cilj je skrenuti posebnu pozornost na svu hrabru djecu koja vode borbu s malignim bolestima. Godišnje na području Republike Hrvatske od malignih bolesti oboli oko 150-180 djece, a u 2020. godini  na području Primorsko-goranske županije oboljelo je njih desetoro. Pored podizanja svjesnosti, uloga NZZJZ PGŽ također podrazumijeva  potporu roditeljima te oboljeloj djeci.

Voditeljica Odjela za javno zdravstvo NZZJZ PGŽ Helena Glibotić Kresina, dr.med osvrnula se i na sve veći broj oboljelih od malignih bolesti u dječjoj populaciji te upozorila da su uz nesretne slučajeve upravo maligne bolesti vodeći uzrok smrti djece.

Svi okupljeni nosili su zlatne vrpce – simbol djece oboljele od malignih bolesti. Obilježavanje ovog dana globalnog je karaktera, a cilj je skretanje pozornosti na dragocjenost dječjeg života.


ARHIVA NOVOSTI

VIRUSNI HEPATITISI

Srpanj se obilježava kao Mjesec svjesnosti o hepatitisu, unutar kojeg  28. srpnja obilježavamo Svjetski dan hepatitisa…

Skip to content