Search
Search
Close this search box.

4. veljače – Svjetski dan borbe protiv raka

Svjetski dan borbe protiv raka, obilježava se svake godine 4. veljače s ciljem podizanja svjesnosti javnosti, unapređenja informiranosti i edukacije stanovništva o načinima borbe protiv zloćudnih bolesti.


U obilježavanju ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv raka, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ pridružit će se Hrvatskoj zajednici laringektomiranih osoba, Ligi protiv raka PGŽ, Klubu laringektomiranih PGŽ i Zavodu za audiologiju i fonijatriju KBC Rijeka, 4.2.2023. god. na  31. međunarodnom simpoziju laringektomiranih osoba. Djelatnici će Zavoda tom prilikom provoditi „mini” sistematski pregled mjerenjem krvnog tlaka i šećera u krvi, mjerenjem jačine stiska šake, opsega struka i bokova, izračunom indeksa tjelesne mase te provođenjem screening-denzitometrije i podjelom Narodnog zdravstvenog lista.


Također će se 6.2.2023. godine, od 10 do 12 sati na Molo longu, u suradnji s Udrugom žena operiranih od raka dojke-Nada te Ligom protiv raka PGŽ organizirati Nordijsko hodanje za članove Lige i Udruge kako bi se javnosti skrenula pozornost na važnost tjelesne aktivnosti i druženja u prevenciji i liječenju bolesti.

Zloćudne bolesti ozbiljan su i vodeći javnozdravstveni problem u svijetu. Njihov je broj u stalnom porastu, što se može objasniti porastom udjela starijeg stanovništva i povećanjem očekivanog trajanja života. U 2021. godini čak 63 % uzroka smrti u Primorsko-goranskoj županije čine kradiovaskularne  i zloćudne bolesti, što ih čini vodećim uzrocima smrti.

Vodeći uzrok smrti od neoplazmi kod oba spola u našoj Županiji je karcinom pluća. Na drugom je mjestu kod muškog spola rak debelog crijeva, a kod žena karcinom dojke. Brojna istraživanja dokazuju da se promjenom nezdravih stilova života može prevenirati jedna trećina zloćudnih bolesti. S druge strane, velika uloga pozitivnog ishoda liječenja su preventivni pregledi budući ukoliko se rak otkrije na vrijeme, u ranoj fazi, u velikom postotku se može uspješno liječiti.

U cilju otkrivanja ranih patoloških promjena, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, pokrenuo je županijske programe prevencije raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice. To su bili jedini preventivni skrining programi koji su se tada provodili u Republici Hrvatskoj. Svi županijski preventivni programi ranog otkrivanja raka podignuti su na državni nivo i danas se provode u cijeloj Republici kao nacionalni programi.


Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice


PREVENCIJA RIZIKA OBOLJEVANJA OD RAKA

„12 koraka za smanjenje rizika od raka“:

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije izradila je Europski kodeks protiv raka (ECAC) koji po koracima prikazuje načine prevencije rizika oboljevanja od raka.

1. Nemojte pušiti. Ne uživajte duhanske proizvode.

2. Nemojte dopustiti pušenje u svom domu. Poduprite politiku nepušenja na radnom mjestu.

3. Održavajte zdravu tjelesnu težinu.

4. Budite tjelesno aktivni u svakodnevnom životu. Ograničite vrijeme koje provodite sjedeći.

5. Hranite se zdravo.

6. Ako konzumirate alkohol bilo koje vrste, budite umjereni. Nekonzumiranjem alkohola smanjuje se rizik od raka.

7. Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu, osobito djece. Upotrebljavajte zaštitu od sunca. Ne sunčajte se u solarijima.

8. Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu kako biste se zaštitili od tvari koje uzrokuju rak.

9. Saznajte jeste li u svojem domu izloženi zračenju od prirodno visokih razina radona. Poduzmite mjere za smanjenje visokih razina radona.

10. Za žene: dojenjem majka smanjuje svoj rizik nastanka raka. Ako možete, dojite svoje dijete. Hormonskom nadomjesnom terapijom povećava se rizik od određenih vrsta raka. Ograničite trajanje hormonske nadomjesne terapije.

11. Uključite svoju djecu u program cijepljenja protiv hepatitisa B i humanog papiloma virusa.

12. Sudjelujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka: debelog crijeva, dojke i vrata maternice.

ARHIVA NOVOSTI

VIRUSNI HEPATITISI

Srpanj se obilježava kao Mjesec svjesnosti o hepatitisu, unutar kojeg  28. srpnja obilježavamo Svjetski dan hepatitisa…

Skip to content