Search
Search
Close this search box.

Osteoporoza i načini prevencije

Osteoporoza je sustavna i progresivna metabolička bolest kostiju koju karakterizira smanjena čvrstoća koštanog tkiva, zbog čega su kosti podložne prijelomima. Posljedica je smanjene mineralizacije kostiju koje postaju šupljikave i porozne poput spužve. Zbog osteoporoze više od polovice starijih žena i trećine starijih muškaraca doživi prijelom kosti.

Koštana masa ljudskoga tijela doseže maksimum od puberteta do trećeg desetljeća života i održava se na toj razini otprilike deset godina. Nakon toga slijedi postupni nepovratni gubitak koštane mase u oba spola. Ulaskom u menopauzu kod žena se tijekom idućih 5 do 7 godina ubrzava gubitak kosti.

Osteoporoza spada u pet najčešćih kroničnih bolesti, a starenjem populacije raste i njezina učestalost te ona poprima značajke tihe epidemije. Naziva se „tihom bolesti“, „tihom epidemijom“, „tihim lopovom“ jer godinama ne daje nikakve simptome, pa tako prijelom kosti (najčešće vrat bedrene kosti, kralježnica ili zapešće) može biti ujedno i prvi znak i posljedica koji upućuju na nju.


Klinička slika osteoporoze

Osteoporoza nema specifičnih simptoma te su stoga nužni preventivni pregledi kojima se ona otkriva. Njena je glavna posljedica povećan rizik za lomljenje kostiju. Smanjenje tjelesne visine, deformacija kralježnice i pogrbljenost prvi su znaci koji mogu upućivati na osteoporozu. Najznačajnija klinička očitovanja osteoporoze jesu prijelomi kosti koji nastaju nakon lakših ozljeda ili oni koji uzrokuju kroničnu bol. Osteoporoza nosi velik rizik za prijelom kralježaka, zapešća i prijelom kuka. Prijelom kuka je, zbog svojih komplikacija, značajan uzrok smrti osoba s osteoporozom. Svi prijelomi mogu dovesti do smanjene mobilnosti i neovisnosti, te posljedično do smanjenja kvalitete života. Rizik za razvoj osteoporoze raste s godinama života.


Povećan rizik da dobiju osteoporozu imaju osobe:

  • ženskog spola,
  • koje većimaju pojavu osteoporoze u svojoj obitelji ili su imale prijelome kosti u odrasloj dobi,
  • s nedostatkom estrogena (žene u redovnoj menopauzi ili koje su podvrgnute operativnom zahvatu odstranjenja oba jajnika i prerano ušle u menopauzu),
  • koje nisu unijele dovoljno kalcija, magnezija, ili vitamina D tijekom mlađe životne dobi, odnosno, one koje su se nepravilno hranile te nisu boravile na suncu,
  • koje su duže razdoblje morale mirovati ili su tjelesno neaktivne,
  • koje imaju premalu tjelesnu težinu (BMI<19).   
  • koje puše ili povećano unose alkohol,
  • koje dugotrajnije koriste pojedine lijekove,
  • koje imaju druge metaboličke bolesti (dijabetes tip 1 i 2, hiperparatireoidizam…).

Kako sačuvati zdrave kosti

Da bismo spriječili nastanak osteoporoze, od mladosti treba voditi računa o pravilnoj prehrani i adekvatnoj tjelesnoj aktivnosti.      
Važne mjere za sprečavanje osteoporoze jesu:

  • pravilna prehrana,
  • redovito se baviti tjelesnom aktivnosti za jačanje mišića i kostiju,
  • ne pušiti niti konzumirati alkohol,
  • smanjiti unos kave (do dvije šalice),
  • održavati normalnu tjelesnu težinu.

Pravilna prehrana, i, ako je potrebno, uzimanje preparata za nadomjestak kalcija te odgovarajuća tjelesna aktivnost osnovni su principi za prevenciju osteoporoze.


Hrana za zdrave kosti

Za zdrave kosti, tijekom svih životnih razdoblja potrebna je uravnotežena, raznovrsna prehrana, prilagođena kalorijskim potrebama, razvoju, rastu i trošenju organizma.

Kako bi kosti održali zdravima, potrebni su nam sljedeći faktori:

Kalcij  

Kalcij je mineral nužan za rast i razvoj kostiju i održavanje koštane snage. Prehrana bogata kalcijem uključuje hranu kao što su npr. mlijeko i mliječni proizvodi, voće, zeleno povrće, konzervirana riba, razne žitne pahuljice i napitci s pojačanim sadržajem kalcija, orašasti plodovi i sjemenke.

Sadržaj kalcija u nekim namirnicama:


Vitamin D

Glavno je djelovanje vitamina D održavanje optimalne koncentracije kalcija u tijelu. Nalazi  se u ribi, ribljim prerađevinama, žitaricama, jajima, lososu, sardinama, kao dodatak margarinu i raznim uljima. Osim unosom putem hrane, vitamin D proizvodi se i u koži izlaganjem sunčevim zrakama. Najbolji je način opskrbe organizma tim vitaminom izlaganje sunčevim zrakama 10 do 15 minuta dnevno.  

Magnezij  

Magnezij je mineral nužan za apsorpciju i metabolizam kalcija. Stimulira hormon kalcitonin koji smanjuje resorpciju kalcija iz kosti. Također, magnezij sudjeluje u pretvaranju vitamina D u aktivni oblik potreban za poboljšanu apsorpciju kalcija.

Estrogeni

U menopauzidolazi do smanjenja estrogena u tijelu, čija je funkcija stvaranje nove kosti. Po preporuci liječnika, manjak estrogena se može liječiti hormonskom nadomjesnom terapijom (sintetički pripravci estrogena).

Fitoestrogeni su spojevi koji se nalaze u nekim biljkama (npr. soja), a oponašaju djelovanje ženskog spolnog hormona estrogena. Budući da je manjak estrogena u postmenopauzalnih žena jedan od važnih faktora u razvoju osteoporoze, uzimanje tih nadomjestaka pomaže očuvanju čvrstoće kosti.


Fizička aktivnost i zdrave kosti

Vježbanje i fizička aktivnost štite kosti i usporavaju procese nastanka osteoporoze i artroze. Tjelesnom aktivnošću mišići postaju snažniji, zglobovi jači i fleksibilniji.

U prevenciji i liječenju osteoporoze preporuka su vježbe, kao što je hodanje, planinarenje, ples, i sl.

Cilj vježbi je osnažiti mišiće leđa, zdjelice i nogu, te očuvati stabilnost i ravnotežu. Preporuka je vježbati umjerenim naporom 15 do 30 minuta dnevno, najmanje tri puta tjedno. Treba izbjegavati nagle pokrete te one koje izazivaju bol. Vježbe s prekomjernim opterećenjem i oštrim pokretima zabranjene su. Treba izbjegavati pokrete s rotacijom u kralježnici (golf, tenis, kuglanje). Treba izbjegavati i pokrete pregibanja trupa prema naprijed ili uvijanja prema natrag.

Prije početka vježbanja obvezno se posavjetujte s liječnikom. Kad god možete, vježbajte u prirodi. Pri odabiru vježbi birajte vježbe pod opterećenjem, tj. one koje pomažu održavanju pravilnog uspravnog  stava i jačaju mišiće.


Zaključak

Osteoporoza je pretežito bolest starije životne dobi koja može dovesti do prijeloma i posljedičnog smanjenja samostalnog funkcioniranja. Nužno je usvojiti zdrave životne navike da bi odgodili pojavu osteoporoze i očuvali samostalnost i kvalitetu života. Budući da je to bolest koja često nema simptoma, važno je odazvati se na preventivne preglede da bi se spriječilo napredovanje osteoporoze.             

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ

Odjel za javno zdravstvo


ARHIVA NOVOSTI

Skip to content