Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije aktivno pruža usluge implementacije sustava za sigurnost hrane.
Sigurnost hrane podrazumijeva sigurnu i zdravstveno ispravnu hranu duž cjelokupnog lanca prehrane „od polja do stola“, koji uključuje proizvodnju, preradu i skladištenje hrane, te transport i stavljanje na tržište.
Subjekt u poslovanju s hranom (SPH) ima primarnu odgovornost za osiguranje sigurnosti hrane što je potpomognuto uvođenjem procedura temeljenim na HACCP principima, čija je osnova procijeniti i ukloniti opasnosti u procesu pripreme hrane. Savjetovanjem, edukacijom osoba koje rade s hranom, uzimanjem uzoraka hrane, vode za ljudsku potrošnju i otisaka za ocjenu mikrobiološke čistoće postiže se proaktivni pristup u nadzoru nad bolestima koje se prenose hranom. Partnerski odnos sa SPH omogućuje brzo otkrivanje opasnosti, a time i visoku razinu zaštite potrošača.
U okviru provedbe postupaka za prevenciju pojave i širenja bolesti koje se prenose hranom provodimo uzorkovanja hrane, vode za ljudsku potrošnju koja se ugrađuje u hranu i koja se koristi za postupke pranja i čišćenja objekata koji posluju hranom, leda i brisova površina, pribora, opreme i ruku djelatnika koji dolaze u dodir s hranom. Broj, vrsta i opseg uzorkovanja definiran je planovima uzorkovanja kojeg u okviru primjene alata za osiguranje sigurnosti hrane ima svaki subjekt u poslovanju hranom.
Sve aktivnosti koje se tiču sigurnosti hrane kontinuirano provodimo, obavljamo zdravstvene preglede djelatnika koji rade s hranom, aktivno i neprestano provodimo tečaj higijenskog minimuma, ali i druge specijalizirane HACCP tečajeve. Savjetovanjem i edukacijom osoba koje rade s hranom, uzimanjem uzoraka hrane, vode za ljudsku potrošnju i otisaka za ocjenu mikrobiološke čistoće postiže se proaktivni pristup u nadzoru nad bolestima koje se prenose hranom.
Kroz modele procjene rizika uz sagledavanje svih zdravstvenih rizika koji mogu proizaći iz pružanja turističko ugostiteljske djelatnosti detektiramo i propisujemo mjere za uklanjanje ili smanjenje rizika na najmanju moguću mjeru.
ZAKONSKI OKVIR I VODIČI
Temeljni zakonodavni okvir koji subjekti u poslovanju s hranom (u daljnjem tekstu SPH) primjenjuju su Zakon o hrani (NN 18/23), Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 83/22) te Pravilnik o detaljnim pravilima uspostave sustava i postupaka temeljenih na načelima HACCP sustava (NN 124/25).
Praktična provedba načela HACCP sustava:
- Vodič dobre higijenske prakse za ugostitelje i HACCP Vodič
- Vodič dobre higijenske prakse za pekarstvo i HACCP Vodič
- Vodič dobre higijenske prakse za slastičarstvo i HACCP Vodič
- Vodič dobre higijenske prakse za trgovinu u poslovanju s hranom i HACCP Vodič
PROGRAMI EDUKACIJA IZ PODRUČJA HIGIJENE HRANE I HACCP-A
Odsjek za DDD, sanitarni nadzor i uzorkovanje pruža usluge edukacije zaposlenika u cilju osposobljavanja istih za siguran rad s hranom.
Navedene edukacije kategorizirane su kroz četiri stupnja složenosti te po opsegu teorijskog i praktičnog materijala koji se razrađuje, a ovisno o potrebi komitenata:
- Osnovni pojmovi u okviru sigurnosti hrane, važeća zakonska regulativa, prava i obveze subjekata koji rade s hranom
- Dobra higijenska praksa (DHP) i dobra proizvodna praksa (DPP) te praktična primjena evidencijskih obrazaca sukladno važećim nacionalnim Vodičima,
- Specifičnosti pojedine vrste objekta ovisno o kategoriji rizika i primjene HACCP načela i dokumentacije (planova, evidencijskih obrazaca) u dotičnom objektu
- Metodologija izrade cijele HACCP studije.
Programi edukacija se izrađuju sukladno potrebama i specifičnostima samog objekta te postojećim razinama znanja zaposlenika. Plan edukacije zaposlenika sadrži sljedeće teme koje se u sklopu edukacija razrađuju prema ranije utvrđenom trajanju i složenosti tečaja:
- Poznavanje trenutno važećih zakona i pravilnika iz područja koji reguliraju zdravstvenu ispravnost hrane i sanitarno-tehničkih uvjeta subjekata u poslovanju s hranom
- Poznavanje uvjeta za sprječavanje bolesti uzrokovanih hranom (preduvjetni programi, uvjeti manipuliranja i skladištenja hrane)
- Vrste opasnosti u procesu rada s hranom
- Karakteristike patogenih mikroorganizama
- Poznavanje principa HACCP sustava
- Uloga i važnost ljudskog faktora za održavanje HACCP sustava
- Postupci s nesukladnim proizvodom (prijem, tijekom rada)
- Poznavanje rada s mjernim uređajima (termometri) i tzv. brzim testovima (oksidacija ulja, organsko onečišćenje)
- Poznavanje preventivnih i korektivnih mjera u procesu proizvodnje hrane
- Osobna higijena zaposlenika
- Poznavanje mogućih utjecaja samog radnika na zdravstvenu ispravnost hrane
Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije nudi i tzv. „in house“ seminare u sjedištu objekta, za unapređenje poslovanja s hranom primjenom načela DHP, DPP, HACCP-a, ISO 22000, i dr., a sve prema prethodnom dogovoru.
Detaljan program edukacije možete pronaći ovdje.