PRIJAVE I INFORMACIJE

Sve potrebne upute i predbilježbe na tečaj mogu se dobiti u sjedištu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije  u aneksu zgrade (prostor prije ulaza u glavnu zgradu, desno), te u svim ispostavama Zavoda.

Prijava za tečaj podnosi se osobno ili putem pravne, odnosno fizičke osobe poslodavca kod koje je radnik zaposlen.

Prijave se zaprimaju osobno ili putem e-pošte na higijenski.minimum@zzjzpgz.hr

Sve informacije moguće je dobiti  na mobitel 091/1207-606.

 

Tečaj za stjecanje potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni – higijenski minimum

Odluka o visini troškova stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenom odgoju osoba


Tečaj se organizira temeljem:


Pohađanje tečaja obvezno je za:

  • osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom ili vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom
  • te osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane.

Tečaj je potrebno završiti prije početka rada, a znanje obnavljati svakih 5 godina.


Osobe koje su završile srednjoškolsko strukovno obrazovanje u programima obrazovanja za prehrambeno-prerađivačka zanimanja i ugostiteljska zanimanja tečaj su dužne pohađati svakih 5 godina nakon završenog obrazovanja.

Osobe koje su završile sveučilišni diplomski studij ili specijalistički diplomski studij iz područja: medicine, farmacije, sanitarnog inženjerstva, biokemijskog inženjerstva, prehrambenog inženjerstva, nutricionizma, biologije, biotehnologije i veterinarskih znanosti posjeduju potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni – izuzete su od obveze pohađanja tečaja (Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti).


OSNOVNI PROGRAM

Pohađanje tečajeva po osnovnom programu obuhvaća sve osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom, a koje rade s hranom u jednostavnim objektima skladištenja, pripreme i usluživanja hrane npr. caffe barovima, skladištima, trgovinama sa zapakiranom hranom, tobacco shopovima, mesnicama u kojima se samo prodaje svježe meso i melje na zahtjev kupca i sl.

Navedena grupa djelatnosti obuhvaća sve djelatnosti iz članka 5. Pravilnika o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane (NN 116/18).


Osnovni program pohađaju osobe koje rade u:

  • ugostiteljskim objektima u kojima se pripremaju i poslužuju pića i topli napitci
  • skladištima i trgovinama zapakirane i nezapakirane hrane koja nije lako kvarljiva i ne zahtijeva posebne temperaturne uvjete čuvanja
  • prodaji izvan prostorija zapakirane ili nezapakirane hrane koja zahtijeva ili ne zahtijeva posebne temperaturne uvjete čuvanja (prodajna vozila, kiosci, automati, rashladne škrinje)
  • objektima u kojima se isključivo peku smrznuti pekarski proizvodi
  • objektima u kojima se isključivo pripremaju, peku i poslužuju prhka, lijevana ili dizana tijesta
  • tržnicama na veliko i malo koje obavljaju prodaju hrane izvan prostorija, osim primarnih proizvoda
  • objektima u kojima se obavlja više djelatnosti, a koje su obuhvaćene točkama 1. do 6. ovoga članka
  • objektima u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na obiteljskom OPG-u
  • objektima koji se primarno koriste kao privatni stambeni prostori, a u kojima se priprema svježi sir i vrhnje radi stavljanja na tržište
  • objektima u kojima se obavlja djelatnost skladištenja hrane životinjskog podrijetla koji ne podliježu odobravanju u skladu s Uredbom (EZ) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla SL L 139, 30. 4. 2004.
  • sabiralištima mlijeka od dva ili više proizvođača u sustavu otkupa od jednog objekta odobrenog za preradu mlijeka
  • objektima u kojima se obavlja djelatnost punjenja i pakiranja pčelinjih proizvoda, osim primarne proizvodnje i osim dodataka prehrani
  • mesnicama
  • ribarnicama
  • sabiralištima divljači

PROŠIRENI PROGRAM

Pohađanje tečajeva po proširenom programu obuhvaća sve osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom te osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane npr. u obrtničkoj i industrijskoj proizvodnji hrane, hotelima, restoranima, institucionalnim kuhinjama, objektima za proizvodnju mesnih pripravaka, slastičarnicama i slično, a ne spadaju u kategorije navedene u osnovnom programu.


PRIJAVA NA TEČAJ HIGIJENSKOG MINIMUMA

Prijavu možete podnijeti:


Osobna prijava

  • Provodi se u sjedištu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, putem ispunjene prijavnice te izvršenjem uplate na naplatnom šalteru (šalter 0).
  • Tijekom prijave polaznike se upoznaje s web edukacijom i edukativnim materijalima koje se nalaze na web stranicama Zavoda.
  • Moguće je odmah rezervirati termina za polaganje ispita.

Edukativni materijali dostupni su isključivo online, čime se osigurava fleksibilna i samostalna priprema.


Prijava putem e-maila


Ako poslodavac prijavljuje više djelatnika, za svakog je potrebno dostaviti ispunjenu prijavnicu.


Preporučuje se navesti:

  • opis posla djelatnika,
  • osnovne podatke o poduzeću ili obrtu (ime, OIB, adresa, ime vlasnika),
  • kontakt osobu i broj telefona/mobitela.

Upis u tečaj i ispit

Upis u tečaj započinje po zaprimanju:

  • ispunjene prijavnice i
  • dokaza o uplati.

Ispit se polaže na temelju odobrenih edukativnih materijala.


POLAGANJE ISPITA

  • Postupak provjere stečenog znanja obavlja se pred ispitnom komisijom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ u Rijeci i u njegovim organizacijskim jedinicama, odnosno Ispostavama.
  • Prethodno je potrebno rezervirati termin za polaganje ispita putem e-maila, a obavezno je navesti imenom i prezimenom djelatnika koji će pristupiti polaganju ispita.
  • U sjedištu Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ ispit se provodi četvrtkom od 12:00 do 14:00 sati usmenim putem (u aneksu zgrade, prostor prije ulaza u glavnu zgradu, desno).

Termin polaganja ispita potrebno je dogovoriti na e-mail: higijenski.minimum@zzjzpgz.hr.


CJENIK TEČAJA:

Naziv uslugeCijena s uključenim PDV-om
Higijenski minimum- osnovni tečaj18,25 €
Higijenski minimum- prošireni tečaj36,50 €
Higijenski minimum- ponovno polaganje ispita6,64 €

Dodatne informacije

Sve informacije i predbilježbe dostupne su:

  • u sjedištu Zavoda radnim danom od 8:00 do 13:00 sati (osim četvrtkom),
  • u ispostavama Zavoda,
  • putem e-maila: higijenski.minimum@zzjzpgz.hr,
  • putem telefona: 091/1207-606.

Edukativni materijali za pripremu ispita:

Edukativni materijali za polaznike tečaja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni osoba – OSNOVNI PROGRAM

Educational materials for attendees of the Health Safety and Personal Hygiene Course ELEMENTARY PROGRAMME

Edukativni materijali za polaznike tečaja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni osoba – PROŠIRENI PROGRAM

Educational materials for attendees of the Health Safety and Personal Hygiene Course EXTENDEN PROGRAM

ZZJZPGŽ
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Naknadne izmjene postavki kolačića možete jednostavno napraviti klikom na link 'Postavke kolačića' na dnu naše web stranice.