Search
Search
Close this search box.

Prevencija ozljeđivanja male djece

Prevencija ozljeđivanja male djece

Ozljeđivanje male djece i djece predškolske dobi bitan je uzrok pobola i pomora ove dobne skupine. Za razliku od odraslih osoba, mala djeca nemaju zdravstvene tegobe u smislu kroničnih bolesti, ali su ozljeđivanju znatno podložnija.

Nesreće mogu imati kratkotrajne, ali i dugoročne posljedice na rast i razvoj djeteta. Mogu uzrokovati invaliditet i narušiti tjelesno zdravlje, a kako su često uzrok dugotrajnih hospitalizacija i rehabilitacija, ometaju i djetetov psihički i socijalni razvoj jer ono izostaje iz vrtića, ne može se igrati i družiti s vršnjacima te sudjelovati u ostalim aktivnostima normalnima za dječju dob.

S ekonomskog stajališta, ozljede su, dugoročno gledano, vrlo skupe za zajednicu. Ne samo što su skupe hospitalizacije, terapijski i rehabilitacijski zahvati, već su prisutni i gubici novca zbog izostanka s posla roditelja koji
njeguju djecu.

Zbog svega navedenog, ozljede u male djece predstavljaju značajan javnozdravstveni problem, koji zahtjeva intervenciju.

Na sreću, većina ozljeda može se spriječiti. u tome najvažniju ulogu imate upravo vi – roditelji i odgajatelji. Ponekad se teške nesreće mogu spriječiti vrlo jednostavnim postupcima, samo treba znati kako. Svaki roditelj želi najbolje moguće zaštititi svoje dijete, a ova će vam knjižica vrlo jednostavnim savjetima ukazati na što morate obratiti pažnju i koje su situacije rizične za nastanak ozljeda.

Prevencija ozljeda u male djece nužna je za njihovo sretnije djetinjstvo, a nju mogu provoditi educirani roditelji koji će
tada i djecu lakše podučiti kako da se čuvaju ozljeda i kako da pozovu pomoć.

Skip to content