Znanstvenoj zajednici predstavljen projekt “SCAED”

U petak, 02.12.2022. u Zagrebu je na 10. Međunarodnom kongresu prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista znanstvenoj zajednici predstavljen europski projekt „SCAED – Sportska zajednica protiv poremećaja prehrane“, u kojoj Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ ima partnersku ulogu, zajedno sa još 5 europskih zemalja.


Rasprava ciljeva projekta potakla je značajan interes i moguće suradnje, a nutricionistica Zavoda dr.sc. Gordana Kenđel Jovanović, dipl.ing.nutr. i školska liječnica doc.dr.sc. Tatjana Čulina, spec. školske medicine, u sklopu projekta procjenit će karakteristike sudionika istraživanja s obzirom na rizik za poremećaje prehrane među mladim sportašima kao i posrednih čimbenika utjecaja, a dobiveni rezultati pomoći će cijeloj zajednici u pružanju odgovarajuće podrške mladim sportašima i rekreativcima na području prehrane.


Na kongresu su predstavljeni i rezultati suradnje Zavoda sa specijalnom bolnicom Thalssotherapia Opatija o povezanosti razine znanja o prehrani s kakvoćom prehrane mladih olimpijskih plivača kao i rezultati utjecaja on-line nastave na promjene kinantropoloških odrednica među osnovnoškolcima. Više informacija o predstavljenim istraživanjima i međunarodnom kongresu nalazi se na stranici kongresa.

Rezultati predstavljenih istraživanja proizašli iz suradnje stručnjaka Zavoda s ostalim partenskim zemljama i institucijama, a pružaju vrijedne rezultate znanstvenoj i široj zajednica te političkim i odgovornim tijelima važnim za podršku i promociju programa te  projekata namijenjenih zaštiti zdravlja, osobito mlađe populacije, što je i osnovni cilj javnog zdravstva. Oni također ukazuju i na temeljni značaj pravilne, znanstveno utemeljene edukacije o prehrani, posebice među mladom populacijom, na čemu stručnjaci NZZJZPGŽ uspješno rade već dugi niz godina u sklopu brojnih javnozdravstvenih aktivnosti, programa i projekata.

ARHIVA NOVOSTI

DAN PLAVIH IRISA

Dan plavih irisa, dan posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva. Rak debelog crijeva može se izliječiti ako se otkrije

Skip to content