Search
Search
Close this search box.

ZDRAVSTVENO NEISPRAVNI UZORCI NA PODRUČJU GRADA ČABRA – LOKALNI VODOVODI

Dana 28.04.2022. Nastavni Zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije uzorkovao je vodu za ljudsku potrošnju na području malih vodovoda u Gorskom kotaru.

Uzorci vode za ljudsku potrošnju uzeti su u mjestima na području grada Čabra: Kamenski Hrib, Gornji Žagari i Prhci.

U mjestu Kamenski Hrib voda je zdravstveno neispravna zbog niske pH vrijednosti, a mikrobiološki je zdravstveno ispravna. U mjestu Prhci, voda je zdravstveno neispravna zbog mikrobiološkog onečišćenja, dok je u Gornjim Žagarima voda i kemijski i mikrobiološki  zdravstveno ispravna prema zahtjevima Pravilnika o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe  (NN 125/17, NN 3920).  Međutim, bez obzira na zdravstvenu ispravnost, voda nije sigurna za piće bez kontinuirane dezinfekcije.

Za osobnu potrošnju u vlastitim kućanstvima, preporučuje se stanovništvu prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome u istim posudama u kojima je prokuhavanjem postignut solidan dezinfekcijski učinak. Ovu mjeru je potrebno provoditi stalno zbog izostanka kontinuirane dezinfekcije u ovim mjestima.

ARHIVA NOVOSTI

Skip to content