Vlada Republike Hrvatske proglasila je 11. svibnja 2023. godine kraj epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 u cijeloj Hrvatskoj

Vlada Republike Hrvatske proglasila je 11. svibnja 2023. godine kraj epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 u cijeloj Hrvatskoj. Odluka je donesena na temelju članka 2. stavka 5. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Ovom Odlukom o prestanku epidemije bolesti COVID-19 u Hrvatskoj prestaje važiti prethodna Odluka o proglašenju epidemije donesena 11. ožujka 2020. Nova odluka stupa na snagu od prvog dana objave u “Narodnim novinama”.

Ukidanjem epidemije ukida se obveza izolacije za oboljele, obveza testiranja na SARS-CoV-2 za određene kategorije stanovništva, a samoizolacija za bliske kontakte je ukinuta već ranije. Nadzor nad izolacijama i samoizolacijama se više ne provodi.

S obzirom da virus SARS-CoV-2 i dalje cirkulira u populaciji preporučuje se da se sve simptomatske osobe sa sumnjom na COVID-19 i dalje testiraju.

“Preporučujemo izolaciju u trajanju od 5 dana za osobe zaražene virusom SARS-CoV-2 koje se nalaze na bolničkom liječenju te su korisnici domova za starije i nemoćne osobe, te za osobe koje zbog prirode posla moraju dolaziti u kontakt s osobama starije životne dobi, kroničnim bolesnicima, imunokompromitiranim osobama i trudnicama.

Svim zaraženim osobama, bez obzira provode li izolaciju ili ne, u kontaktu s drugim osobama preporučuje se nošenje FFP2 maske u trajanju 10 dana od početka simptoma. Uz nošenje maske u istom razdoblju treba provoditi pojačanu higijenu ruku te respiratornu higijenu.”

Također, preporučuje se korištenje medicinskih maski za osoblje, posjetitelje i pacijente zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne skrbi.

ARHIVA NOVOSTI

DAN PLAVIH IRISA

Dan plavih irisa, dan posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva. Rak debelog crijeva može se izliječiti ako se otkrije

Skip to content