Search
Search
Close this search box.

Vlada Republike Hrvatske proglasila je 11. svibnja 2023. godine kraj epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 u cijeloj Hrvatskoj

Vlada Republike Hrvatske proglasila je 11. svibnja 2023. godine kraj epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 u cijeloj Hrvatskoj. Odluka je donesena na temelju članka 2. stavka 5. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Ovom Odlukom o prestanku epidemije bolesti COVID-19 u Hrvatskoj prestaje važiti prethodna Odluka o proglašenju epidemije donesena 11. ožujka 2020. Nova odluka stupa na snagu od prvog dana objave u “Narodnim novinama”.

Ukidanjem epidemije ukida se obveza izolacije za oboljele, obveza testiranja na SARS-CoV-2 za određene kategorije stanovništva, a samoizolacija za bliske kontakte je ukinuta već ranije. Nadzor nad izolacijama i samoizolacijama se više ne provodi.

S obzirom da virus SARS-CoV-2 i dalje cirkulira u populaciji preporučuje se da se sve simptomatske osobe sa sumnjom na COVID-19 i dalje testiraju.

“Preporučujemo izolaciju u trajanju od 5 dana za osobe zaražene virusom SARS-CoV-2 koje se nalaze na bolničkom liječenju te su korisnici domova za starije i nemoćne osobe, te za osobe koje zbog prirode posla moraju dolaziti u kontakt s osobama starije životne dobi, kroničnim bolesnicima, imunokompromitiranim osobama i trudnicama.

Svim zaraženim osobama, bez obzira provode li izolaciju ili ne, u kontaktu s drugim osobama preporučuje se nošenje FFP2 maske u trajanju 10 dana od početka simptoma. Uz nošenje maske u istom razdoblju treba provoditi pojačanu higijenu ruku te respiratornu higijenu.”

Također, preporučuje se korištenje medicinskih maski za osoblje, posjetitelje i pacijente zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne skrbi.

ARHIVA NOVOSTI

SUKLADNI UZORCI NA PODRUČJU GRADA ČABRA

Ponovljenim uzorkovanjem vode za ljudsku potrošnju dana 27.05.2024. u mjestima Donji Žagari, Plešce i Gorači ustanovljeno je da su uzorci SUKLADNI Pravilniku o parametrima

NATJEČAJ ZA SPECIJALIZACIJU

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije raspisao je Natječaj za upućivanje doktora medicine na specijalizaciju iz: Pisane prijave na

Ospice

Zadnjih mjeseci se bilježi povećan broj oboljelih od ospica u Europi, a pogotovo u nama susjednim zemljama (BIH , Srbija

Skip to content