ZDRAVSTVENO NEISPRAVNI UZORCI NA PODRUČJU GRADA DELNICA – LOKALNI VODOVODI

Dana 27.04.2022. Nastavni Zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije uzorkovao je vodu za ljudsku potrošnju na području malih vodovoda u Gorskom kotaru. Uzorci vode za ljudsku potrošnju uzeti su u mjestima: Gašparci, Sedalce, Turke, Gornji Ložac, Požar, Kalić, Hrvatsko, Razloge, Razloški Okrug, Gornja Krašićevica te Gornji i Donji Okrug.


U mjestima Gornji Ložac, Požar, Kalić, Razloški Okrug, Gornja Krašićevica i Gornji i Donji Okrug ispitivanjima je utvrđeno mikrobiološko onečišćenje prema zahtjevima Pravilnika o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe (NN 125/17, NN 39/20) te voda nije sigurna za piće.


U mjestima Gašparci, Sedalce, Turke, Hrvatsko i Razloge u ovom ispitivanju uzorci vode za ljudsku potrošnju su bili sukladni zahtjevima Pravilnika (NN 125/17, NN 3920), međutim bez obzira na zdravstvenu ispravnost, voda nije sigurna za piće bez kontinuirane dezinfekcije koja nije osigurana u mjestima ovih lokalnih vodovoda.


Za osobnu potrošnju u vlastitim kućanstvima, preporučuje se stanovništvu prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome u istim posudama u kojima je prokuhavanjem postignut solidan dezinfekcijski učinak. Ovu mjeru je potrebno provoditi stalno zbog toga jer nije osigurana kontinuirana dezinfekcija vode.

ARHIVA NOVOSTI

DAN PLAVIH IRISA

Dan plavih irisa, dan posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva. Rak debelog crijeva može se izliječiti ako se otkrije

Skip to content