Search
Search
Close this search box.

ZDRAVSTVENO NEISPRAVNI UZORCI NA PODRUČJU GRADA DELNICA – LOKALNI VODOVODI

Dana 27.04.2022. Nastavni Zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije uzorkovao je vodu za ljudsku potrošnju na području malih vodovoda u Gorskom kotaru. Uzorci vode za ljudsku potrošnju uzeti su u mjestima: Gašparci, Sedalce, Turke, Gornji Ložac, Požar, Kalić, Hrvatsko, Razloge, Razloški Okrug, Gornja Krašićevica te Gornji i Donji Okrug.


U mjestima Gornji Ložac, Požar, Kalić, Razloški Okrug, Gornja Krašićevica i Gornji i Donji Okrug ispitivanjima je utvrđeno mikrobiološko onečišćenje prema zahtjevima Pravilnika o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe (NN 125/17, NN 39/20) te voda nije sigurna za piće.


U mjestima Gašparci, Sedalce, Turke, Hrvatsko i Razloge u ovom ispitivanju uzorci vode za ljudsku potrošnju su bili sukladni zahtjevima Pravilnika (NN 125/17, NN 3920), međutim bez obzira na zdravstvenu ispravnost, voda nije sigurna za piće bez kontinuirane dezinfekcije koja nije osigurana u mjestima ovih lokalnih vodovoda.


Za osobnu potrošnju u vlastitim kućanstvima, preporučuje se stanovništvu prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome u istim posudama u kojima je prokuhavanjem postignut solidan dezinfekcijski učinak. Ovu mjeru je potrebno provoditi stalno zbog toga jer nije osigurana kontinuirana dezinfekcija vode.

ARHIVA NOVOSTI

Skip to content