Search
Search
Close this search box.

U OŠ Kantrida predstavljen film „Mentalno zdravlje“ Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije

U utorak, 24. siječnja 2023. godine održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen promotivno-edukativni film „Mentalno zdravlje“ Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, snimljen u suradnji s učenicima OŠ Kantrida s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti mentalnog zdravlja te pravovremenog reagiranja i podrške sustava.

Problemi s mentalnim zdravljem, posebice u djece i mladih, predstavljaju sve veći javnozdravstveni problem koji vrlo često nailaze na stigmatizaciju bliže okoline, ali i društva u cjelini te ostaju neprepoznati što dovodi do ozbiljnijih mentalnih poremećaja u kasnijoj životnoj dobi i dalekosežnih posljedica na zajednicu. Stigmatizacija, iako u padu, i dalje je prisutna kada se radi o problemima s mentalnim zdravljem, a film nastoji potaknuti djecu i mlade da ukoliko za to osjete potrebu, bez odlaganja potraže stručnu pomoć.


Pored ravnateljice OŠ Kantrida Sanje Kvaternik Hren, prof., konferenciji za medije nazočili su zamjenica ravnatelja NZZJZ PGŽ prim. Nataša Dragaš-Zubalj, dr.med. i voditelj Odsjeka za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja dr.sc. Darko Roviš, naglasivši važnost predstavljenog filma o mentalnom zdravlju u vremenima nakon pandemije COVID-19. NZZJZ PGŽ  kao dio sustava institucionalne podrške u preventivnom i kurativnom djelovanju na području mentalnog zdravlja sustavno ulaže napore u tom smjeru pa predstavljanje filma ujedno promovira i Savjetovalište za mlade NZZJZ PGŽ koje djeluje na području Primorsko-goranske županije.


„Film govori o mentalnim poremećajima djece i mladih koji sve više dolaze do izražaja nakon pandemije COVID-19, a s obzirom na to da većina mentalnih poremećaja nastaje prije 15. godine života, iznimno je važno pravovremeno preventivno djelovanje. Nažalost, vrlo često izostaje podrška sustava te znatan dio mentalnih poteškoća kod djece ostaje neprepoznat, ako se ne intervira. Statistika govori da od 25 učenika čak njih 5 ima neki oblik mentalnog poremećaja, a samo 1 od njih zaista i dobije adekvatnu pomoć, a postojeće smetnje se prenose u odraslu životnu dob“. – kazala je zamjenica ravnatelja NZZJZ PGŽ prim. Nataša Dragaš-Zubalj, dr.med.

„Danas smo još jednom htjeli naglasiti važnost mentalnog zdravlja za kvalitetu života svih nas, a posebice djece i mladih koji su najranjivija i najosjetljivija skupina društva. Podaci pokazuju da čak 20-ak posto djece i mladih doživljavaju probleme s mentalnim zdravljem, međutim samo 10 posto njih bude prepoznato. S obzirom na važnost pravovremenog reagiranja, važno je spomenuti i naš program probira kroz sistematske preglede školskih liječnika u sklopu kojih nastojimo na vrijeme detektirati djecu kod kojih do tada nije prepoznat neki problem mentalnog zdravlja. Najčešće se to odnosi na probleme s anksioznošću prije ispita, ali i dugotrajnije i ozbiljnije poremećaje raspoloženja koji često prođu ispod radara“. – izjavio je voditelj Odsjeka za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja NZZJZ PGŽ dr.sc. Darko Roviš.

Podsjetimo, Djeci i mladima s područja Primorsko-goranske županije dostupna je besplatna psihološka pomoć  u Savjetovalištu za mlade Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, a Savjetovalište djeluje u Rijeci, Delnicama, Cresu, Lošinju i Krku te u Ambulanti za mentalno zdravlje i psihološkom savjetovalištu u Studentskoj ulici i Studentskoj psihijatrijskoj ambulanti na Kampusu, a pomoć je moguće potražiti i u ordinaciji školske medicine Grada Rijeke i Ispostava NZZJZ PGŽ.

Popis savjetovališta iz područja mentalnog zdravlja koji djeluju u sklopu NZZJZ PGŽ nalazi se OVDJE.

ARHIVA NOVOSTI

Skip to content