U Hiltonu održan stručni skup u organizaciji NZZJZ PGŽ  – program „Trening životnih vještina“ prepoznalo nekoliko stotina učitelja s područja Primorsko-goranske županije

U organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u Hotelu Hilton na Costabelli održao se stručni skup na temu programa „Trening životnih vještina“, namijenjen učiteljima osnovnih škola s područja Primorsko-goranske županije.

U fokusu skupa posvećenom programu „Trening Životnih Vještina“, koji se aktivno provodi od 2005. godine,  bila je promocija mentalnog zdravlja te prevencija rizičnih ponašanja vezanih uz ovisnost i nasilje, a sam program temelji se na razvoju osobina i uvježbavanju vještina koje su se pokazale važnima u razvoju ovih ponašanja i to kao rizični ili kao preventivni faktori.

Skupu je uživo nazočilo 120 učitelja od 3.-7. razreda te njih još nekoliko stotina online, a pozdravni govor ispred NZZJZ PGŽ održao je ravnatelj doc.dr.sc. Željko Linšak, dipl.sanit.ing.

Program „Trening životnih vještina“ danas se provodi u svim osnovnim školama Primorsko-goranske županije te u njemu svake godine sudjeluje više od 500 razreda i gotovo 10 000 djece, a s ciljem promicanja zdravlja i osobnog razvoja te prevencije ovisnosti, razvoja osobne kompetentnosti u svakodnevnom donošenju odluka i suočavanju s pritiskom okoline.

Velika posjećenost i interes učitelja odraz je uspješnosti programa. Naime, evaluacija provedbe programa iz 2010. godine u 6. i 7. razredima osnovnih škola u Primorsko-goranskoj županiji pokazala je smanjenje konzumiranja sredstva ovisnosti od 30-50% i to u onim školama koje su program provele u cijelosti i kvalitetno. Posljednje istraživanje NZZJZ PGŽ provedeno s učenicima svih 8. razreda osnovnih škola iz 2018. godine, u usporedbi s 2007. godinom, pokazuje kako je broj učenika koji su do osmog razreda probali pušenje prepolovljen s 47% na 22%, dok je konzumiranje  alkohola smanjeno za trećinu sa 71% u 2007. godini na 50% u 2018. godini. Najrizičniji oblici ponašanja poput pušenja prije 7. razreda smanjeni su pak za 60%, dok je učestalo pijenje alkohola (10 i više puta u zadnjih 12 mjeseci) smanjeno čak i do 70%.

Ravnatelj NZZJZ PGŽ doc.dr.sc. Željko Linšak, dipl.sanit.ing. naglasio je važnost programa te istaknuo da „kontinuitet provedbe  programa u neprekidnom trajanju od 17 godina, njegova sveobuhvatnost (90% učenika PGŽ) te intenzitet i kontinuiranost rada s učenicima (40tak školskih sati od 3-7 razreda), „Trening životnih vještina“ svrstava u primjer sustavnog i sveobuhvatnog programa prevencije ovisnosti u Republici Hrvatskoj. Još četiri hrvatske županije prepoznale su i implementirale ovaj program pa se sada on provodi i u Zadarskoj, Međimurskoj, Šibensko-kninskoj, Dubrovačko – neretvanskoj županiji te u gradu Umagu. Na inicijativu Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, program je uvršten u Europsku bazu uspješnih projekta kao hrvatski primjer dobre prakse“.


ARHIVA NOVOSTI

DAN PLAVIH IRISA

Dan plavih irisa, dan posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva. Rak debelog crijeva može se izliječiti ako se otkrije

Skip to content