Search
Search
Close this search box.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Svjetski dan svjesnosti o autizmu se obilježava 2. travnja prema odluci Ujedinjenih narod već 15. godinu za redom. Prema podacima iz 2021. godine na 44 novorođene djece jedno ima poremećaj iz autističnog spektra. Tri do četiri puta autizam je češći kod dječaka nego kod djevojčica.

Najistaknutija obilježja poremećaja iz autističnog spektra je disharmoničan razvoj, smetnje u socijalnoj interakciji i komunikaciji, ograničeni interesi, stereotipije, hiporeaktivnost ili hiperreaktivnost osjetila.

U ambulantu dječjeg i adolescentnog psihijatra pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u Rijeci svakodnevno dolaze djeca i mladi s autizmom.

Dječji psihijatar obavlja prve preglede, kontrole, psihoterapijski radi s djecom i adolescentima, provodi se i obiteljsko savjetovanje, radi se na prevenciji, liječenju i zaštiti mentalnog zdravlja djece s autizmom.

Ono što naš čini jedinstvenim su grupe podrške za adolescente s Aspergerovim sindromom koje se odvijaju jedanput mjesečno u ambulanti dječjeg psihijatra pri NZZJZ PGŽ.

Aspergerov sindrom obilježava kvalitativni poremećaj u socijalnoj interakciji uz ograničeni i ponavljajući spektar interesa i aktivnosti, ali ne postoji opći zastoj u razvoju govora i razumijevanja te osobe imaju očuvane kognitivne sposobnosti.

Ove javnozdravstvene aktivnosti dio su sustavnih napora NZZJZ PGŽ na području mentalnog zdravlja djece i mladih, pa je tako cilj pružiti podršku mladima kako bi se lakše nosili s problemima koje ove dijagnoze donose, a zahvaćaju sve psihičke funkcije te traju cijeloga života.

Ambulanta se nalaze na adresi Studentska 1, Rijeka. Za dolazak nije potrebna uputnica, već samo zdravstvena iskaznica, a posjet se ne naplaćuje. Potrebno je prethodno se naručiti telefonom na broj 051/554-125.


ARHIVA NOVOSTI

VIRUSNI HEPATITISI

Srpanj se obilježava kao Mjesec svjesnosti o hepatitisu, unutar kojeg  28. srpnja obilježavamo Svjetski dan hepatitisa…

Skip to content