Search
Search
Close this search box.

Svjetski dan bez grudnjaka

Svjetski dan bez grudnjaka obilježava se 13. listopada širom svijeta kako bi se odaslala poruka javnosti o važnosti prevencije raka dojke.

Rak dojke je jedan od vodećih karcinoma u ženskoj populaciji. Od njega još uvijek umire veliki broj žena. U Primorsko-goranskoj županiji od ove vrste neoplazme godišnje oboli preko 200 žena, a u razdoblju od 2008. do 2018 godine naša je Županija izgubila zbog raka dojke 800 žena.

Iako se od 2004 godine u Primorsko-goranskoj županiji provodi program Prevencije raka dojke najprije kao županijski, a od 2006. godine kao nacionalni program, još uvijek se kod velikog broja žena karcinom dojke ne dijagnosticira na vrijeme kada su šanse za njegovo izlječenje velike. Valja napomenuti da je rak dojke izlječiv u velikom postotku (90%) ako se otkrije pravovremeno.

Stoga je neoobično važno za zdravlje svake žene da redovito, jednom mjesečno obave samopregled dojki kako bi se upoznale sa svojim tijelom i na vrijeme prepoznale eventualne promjene.

Sve žene u dobi od 40 godina i starije trebale bi redovito, svake dvije godine obaviti mamografski pregled kojim se mogu uočiti rane promjene u dojkama koje nisu vidljive niti jednom drugom pretragom. Za sve žene u dobi od 50 do 69 godine organizirano se provodi Nacionalni programa ranog otkrivanja raka dojke. Žene navedene dobne skupine na svoju kućnu adresu dobivaju poziv s točnim mjestom i vremenom obavljanja mamografskog pregleda. Ukoliko nisu dobile poziv svakako mogu nazvati besplatni broj telefona 0800 200 041!

Stoga pozivamo sve žene da vode računa o svome zdravlju, provode zdrave stilove živoata, te se redovito odazivaju na mamografske preglede koji im mogu spasiti život!


ARHIVA NOVOSTI

Skip to content