Search
Search
Close this search box.

Saharski pijesak iznad našeg područja i preporuke za zaštitu zdravlja

U proteklih nekoliko dana nad našim područjem primijećeno je žuto-sivo zamućenje neba. Ova prirodna pojava rezultat je saharskog pijeska koji putem atmosferskih struja dolazi sa sjeverne Afrike, prolazi preko južne Francuske i Italije te dolazi do naših krajeva. Očekuje se da će kulminacija ovog fenomena biti u subotu, dok se od nedjelje, prema meteorološkim prognozama i dostupnim modelima, predviđa smanjenje koncentracije čestica u zraku.

Iako povišene koncentracije lebdećih čestica mogu imati negativan učinak na zdravlje ljudi, tijekom ovakvih kratkotrajnih epizoda donosa pustinjskog pijeska ne očekuju se štetni utjecaji za većinu stanovništva. Međutim, savjetujemo najosjetljivijim skupinama – starijim osobama, trudnicama, maloj djeci, kroničnim bolesnicima i drugima – da prilagode svoje aktivnosti i izbjegavaju veće fizičke napore na otvorenom, posebno u najtoplijem dijelu dana, s obzirom na to da smo u razdoblju prvog toplinskog vala ove godine.

Aktualne podatke o koncentracijama PM10 frakcije lebdećih čestica možete provjeriti na internetskim stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ:

https://zzjzpgz.hr/usluge/monitoring/kvaliteta-zraka/

Hvala na razumijevanju i budite oprezni.


ARHIVA NOVOSTI

VIRUSNI HEPATITISI

Srpanj se obilježava kao Mjesec svjesnosti o hepatitisu, unutar kojeg  28. srpnja obilježavamo Svjetski dan hepatitisa…

Skip to content