Search
Search
Close this search box.

Ospice

Zadnjih mjeseci se bilježi povećan broj oboljelih od ospica u Europi, a pogotovo u nama susjednim zemljama (BIH , Srbija ) što posljedično povećava i mogućnost unosa bolesti u Hrvatsku.

S obzirom na to da u Hrvatskoj imamo nešto niže cijepne obuhvate nego što bi trebali biti za postizanje kolektivnog imuniteta, a to je procijepljenost iznad 95 %, postoji rizik od pojave manjih epidemija.

Ospice su jedna od najzaraznijih bolesti koju uzrokuje virus ospica (Morbillivirus).

Virus se prenosi kapljičnim putem, u direktnom kontaktu s respiratornim izlučevinama zaražene osobe, a rjeđe neizravno svježe zagađenim predmetima.

Čovjek je jedini prirodni domaćin i rezervoar virusa ospica.

Inkubacija najčešće traje 10 do 12 dana, s rasponom od 7 do 21 dan. Osoba se smatra zaraznom 4 dana prije i 4 dana nakon pojave osipa.

Simptomi ospica

Simptomi ospica su visoka tjelesna temperatura kao najčešće prvi simptom, kašalj, curenje nosa i konjunktivitis.

Nakon 1-2 dana na sluznici usne šupljine se mogu javiti tipične Koplikove pjege (sitne bijele točkice). Od 3 do 5 dana od početka bolesti se javlja osip (sitni, gusti osip) koji se prvo javlja na licu i širi se prema dolje.

Komplikacije ospica

Komplikacije bolesti su upale srednjeg uha, upala pluća, bronhitis, proljev i encefalitis. Smrtni ishodi se bilježe u manje od 1% oboljelih, no mogu biti i viši (3-5 % u zemljama u razvoju, čak do 30 % u nekim područjima ).

Najveći rizik od komplikacija imaju djeca mlađa od godinu dana, trudnice, osobe koje imaju poremećaj stanične imunosti uslijed npr. kemoterapije, zračenja, biološke terapije, HIV infekcije ili nakon transplantacija.

Savjeti i cijepljenje za postupanje u slučaju ospica

  • NE ODGAĐATI CIJEPLJENJE PROTIV OSPICA te nadoknaditi propuštene doze sukladno dobi djeteta
  • osobama koje putuju u inozemstvo preporučuje se savjetovati se s epidemiologom radi uvida u potrebu cijepljenje/docjepljivanja protiv ospica (ovisno o vrsti putovanja i mjestu putovanja)
  • svima koji su se vratili s puta, a bili su u kontaktu s osobama koje su razvile temperaturu i osip nepoznatog uzroka  te ako i sami razviju simptome kao što su temperatura, kašalj, curenje nosa, konjuktivitis i osip obavezno se PRVO TELEFONSKI JAVITI LIJEČNIKU i obavijestiti ga o tome te dalje postupati po njegovim uputama.

Cijepljenje je najbolja i najefikasnija metoda sprječavanja ospica stoga vodimo računa da se na vrijeme zaštitimo.


ARHIVA NOVOSTI

SUKLADNI UZORCI NA PODRUČJU GRADA ČABRA

Ponovljenim uzorkovanjem vode za ljudsku potrošnju dana 27.05.2024. u mjestima Donji Žagari, Plešce i Gorači ustanovljeno je da su uzorci SUKLADNI Pravilniku o parametrima

NATJEČAJ ZA SPECIJALIZACIJU

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije raspisao je Natječaj za upućivanje doktora medicine na specijalizaciju iz: Pisane prijave na

Ospice

Zadnjih mjeseci se bilježi povećan broj oboljelih od ospica u Europi, a pogotovo u nama susjednim zemljama (BIH , Srbija

Skip to content