NZZJZ PGŽ započeo praćenje koncentracije peludi u zraku grada Velog Lošinja

U petak, 12. svibnja održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen početak mjerenja koncentracije peludi u zraku na području grada Velog Lošinja u 2023. godini. Mjerenje provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u suradnji s Lječilištem Veli Lošinj te uz sufinanciranje Grada Malog Lošinja.

Programom  „Praćenje vrsta i koncentracija peludi u zraku otoka Lošinja“ volumetrijskom metodom uzorkovat će se peludna zrnca pomoću uređaja za uzorkovanje peludi koji se nalazi na zgradi Lječilišta Veli Lošinj. Analiza uzoraka provodit će se u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

U provođenju programa sudjeluju suradnice Odjela za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju NZZJZ PGŽ mr.sc. Nikolina Furlan, dipl.sanit.ing. i mr.sc. Itana Bokan Vucelić, dipl.ing.biol. te djelatnici Lječilišta Veli Lošinj. Slični projekti provodili su se i ranije, od kolovoza 2014. do kolovoza 2016. godine uz sufinanciranje Lječilišta Veli Lošinj.   

Koncentracije peludi prikazuju se u obliku alergijskog semafora na internetskim stranicama NZZJZ PGŽ te se tako način javnost informira o koncentracijama peludi u zraku grada Velog Lošinja, a na temelju provedenog istraživanja izradit će se peludni kalendar za 2023.godinu.

Za kvalitetniju preventivu i liječenje alergijskih bolesti uzrokovanih različitim vrstama peludi, preporuka je provoditi monitoring peludi kontinuirano tijekom cijele godine. Kako bi se izradio vjerodostojniji i točniji peludni kalendar za neko područje, potrebno je kontinuirano provoditi monitoring koncentracije i vrste peludi u zraku više godina.


ARHIVA NOVOSTI

DAN PLAVIH IRISA

Dan plavih irisa, dan posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva. Rak debelog crijeva može se izliječiti ako se otkrije

Skip to content