Search
Search
Close this search box.

NZZJZ PGŽ započeo praćenje koncentracije peludi u zraku grada Velog Lošinja

U petak, 12. svibnja održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen početak mjerenja koncentracije peludi u zraku na području grada Velog Lošinja u 2023. godini. Mjerenje provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u suradnji s Lječilištem Veli Lošinj te uz sufinanciranje Grada Malog Lošinja.

Programom  „Praćenje vrsta i koncentracija peludi u zraku otoka Lošinja“ volumetrijskom metodom uzorkovat će se peludna zrnca pomoću uređaja za uzorkovanje peludi koji se nalazi na zgradi Lječilišta Veli Lošinj. Analiza uzoraka provodit će se u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

U provođenju programa sudjeluju suradnice Odjela za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju NZZJZ PGŽ mr.sc. Nikolina Furlan, dipl.sanit.ing. i mr.sc. Itana Bokan Vucelić, dipl.ing.biol. te djelatnici Lječilišta Veli Lošinj. Slični projekti provodili su se i ranije, od kolovoza 2014. do kolovoza 2016. godine uz sufinanciranje Lječilišta Veli Lošinj.   

Koncentracije peludi prikazuju se u obliku alergijskog semafora na internetskim stranicama NZZJZ PGŽ te se tako način javnost informira o koncentracijama peludi u zraku grada Velog Lošinja, a na temelju provedenog istraživanja izradit će se peludni kalendar za 2023.godinu.

Za kvalitetniju preventivu i liječenje alergijskih bolesti uzrokovanih različitim vrstama peludi, preporuka je provoditi monitoring peludi kontinuirano tijekom cijele godine. Kako bi se izradio vjerodostojniji i točniji peludni kalendar za neko područje, potrebno je kontinuirano provoditi monitoring koncentracije i vrste peludi u zraku više godina.


ARHIVA NOVOSTI

VIRUSNI HEPATITISI

Srpanj se obilježava kao Mjesec svjesnosti o hepatitisu, unutar kojeg  28. srpnja obilježavamo Svjetski dan hepatitisa…

Skip to content