Search
Search
Close this search box.

NZZJZ PGŽ obilježio Svjetski dan oralnog zdravlja – „Zdravi zubi – sretan dječji osmijeh“

U petak, 15. ožujka 2024. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci obilježen je Svjetski dan oralnog zdravlja. Ovo središnje obilježavanje dio je promotivnih i preventivnih aktivnosti u vrtićima i školama koje Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, u suradnji s Fakultetom dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci (Katedrom za dječju stomatologiju) i Klinikom za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka organizirano i sustavno provodi već više od 15 godina u sklopu programa „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih“.

Program NZZJZ PGŽ „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u PGŽ“ uključuje šestogodišnjake i dvanaestogodišnjake te široki spektar preventivnih i promotivnih aktivnosti kojima se na zabavan način educira djecu od najranije dobi i njihove roditelje o važnosti oralnog zdravlja, pravilne oralne higijene i redovitim odlascima doktoru dentalne medicine. Poseban naglasak stavljen je i na edukaciju u školama te vrtićima u kojima su djeca uključena i u aktivnosti nadziranog četkanja zuba, a utječe se i na svijest trudnica i mladih roditelja o važnosti brige o oralnom zdravlju djece od samog rođenja.

U Program je uključeno više od 90 % vrtića, u kojima se prema mogućnostima pojedinog vrtića provodi praksa organiziranog nadziranog četkanja zuba. Svaki vrtić u kojem barem jedna odgojna grupa to čini, stječe pravo za dobivanje Certifikata za vrtićkoji promiče oralno zdravlje i do danas je podijeljeno 46 certifikata. Isto tako, sve osnovne škole u Županiji nositelji su Certifikata „Škola koja promiče oralno zdravlje“. Od 2019. godine u Program su uključeni i pedijatri te su istim obuhvaćena i sva predškolska djeca, a ne samo ona koja pohađaju vrtiće. Cilj je da pedijatri koji brinu o zdravlju djeteta od rođenja, roditelje upute na obvezan prvi stomatološki pregled nakon nicanja prvih zuba u dobi od 6-12 mjeseci.

Do sada je zahvaljujući ovom javnozdravstvenom Programu pregledano više od 50.000 djece u PGŽ, a odaziv šestogodišnjaka i dvanaestogodišnjaka kroz godine provođenja programa je preko 80 %. Dugogodišnjom provedbom Programa postignuti su odlični rezultati prema različitim pokazateljima oralnog zdravlja kod djece i mladih te možemo zaključiti kako se djeca u PGŽ zdravo i sretno smiju.

Obilježavanju je nazočilo više od 130 učenika 1. razreda OŠ-SE Gelsi, OŠ Eugen Kumičić, OŠ San Nicolo, OŠ Turnić i Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka – kojima je na zabavan, edukativan i inovativan način prezentirana važnost brige o oralnom zdravlju. Uz predstavnike Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ obilježavanju su nazočili i predstavnici Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, KBC-a Rijeka, Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, Fakulteta dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci i Zajednice sportova Primorsko-goranske županije.


ARHIVA NOVOSTI

Skip to content