Search
Search
Close this search box.

NZZJZ PGŽ obilježava Dan ružičastih majica – Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije svake godine posljednje srijede u veljači obilježava Dan ružičastih majica – Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Iako je prema podacima MUP-a prisutan trend pada broja prijavljenih slučajeva, pretpostavlja se da je vršnjačko nasilje, pogotovo ono na internetu, zapravo u porastu. U Hrvatskoj 22%-27% djece doživljava neki oblik vršnjačkog nasilja, ali realna statistika puno je alarmantnija jer mnoga djeca ne prijavljuju zlostavljanje.

Vršnjačko nasilje, bilo ono fizičko ili psihičko, odnosi se na ugnjetavanje slabijeg učenika od strane jednog ili grupe učenika superiornijeg položaja i karakterizira ga namjera da se zlostavljanom djetetu nanese fizička, emocionalna ili socijalna šteta, neravnopravnost moći između žrtve i počinitelja te trajnost i ponavljanje takvih postupaka.

Vršnjačko nasilje dovodi do straha, srama i stigmatizacije žrtve koji dovode do dugoročnih posljedica, a žrtve se često upućuju na psihoterapiju dok su počinitelji puno rjeđe uključeni u tretmane, iako je to svakako preporučeno.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije sustavno ulaže napore u smjeru prevencije i podizanja svjesnosti o dalekosežnim posljedicama vršnjačkog nasilja i problema s mentalnim zdravljem koje ono izaziva te je nedavno predstavljen i Vodič savjetovališta za mentalno zdravlje i protokola nakon probira u Primorsko-goranskoj županiji.

Vodič objedinjuje tijela i institucije s područja naše županije koji djeci i odraslima stoje na raspolaganju u vidu pružanja psihološke pomoći i savjeta u vezi s mentalnim zdravljem.


ARHIVA NOVOSTI

Skip to content