Search
Search
Close this search box.

NZZJ PGŽ predstavio Višekomponentni program prevencije ovisnosti o alkoholu, kockanju  i novim tehnologijama u Primorsko-goranskoj županiji

U četvrtak, 02. ožujka 2023. predstavljen je projekt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije „Višekomponentni program prevencije ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama u Primorsko-goranskoj županiji“, vrijedan gotovo 160.000,00 eura.

Projekt uključuje suradnju zdravstvenog, odgojno-obrazovnog, socijalnog i civilnog sektora s ciljem smanjenja ovisnosti, a provodi se u suradnji s partnerima Klubom liječenih alkoholičara „Novi život“ i Udrugom liječenih i oboljelih od hepatitisa Hepatos Rijeka.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko goranske županije dobio je sredstva Ministarstva zdravstva za program koji će se provoditi zajednički s partnerima. U sklopu programa zaposlit će se dodatna tri psihologa za čije su zapošljavanje natječaji upravo u tijeku, a koji će se uz već postojeće stručnjake iz područja mentalnog zdravlja aktivno baviti provedbom ovog programa.

Radi se o potpuno novom programu prevencije ovisnosti o alkoholu, kocki i novim tehnologijama koji se naslanjaju na novu Nacionalnu strategiju u kojoj su po prvi puta objedinjene ovisnosti o supstancama i ponašajne ovisnosti. Statistički pokazatelji ovisničkog ponašanja među djecom i mladima doista su poražavajući pa tako 70% hrvatskih srednjoškolaca redovito kocka, a od toga 10-20% njih pokazuju simptome patološkog kockanja i ovisnosti. Više od 45% mladih u dobi od 16 godina redovito se opijaju, odnosno konzumiraju 5 i više pića u izlasku, a predvrtićka populacija djece u dobi od 2-3 godine provodi pred ekranima prosječno 2 sata, predškolska populacija i do 3-4 sata dnevno, a provedeno vrijeme pred ekranima raste i do 6 sati dnevno u osnovnoj školi.

Rizična ovisnička ponašanja predstavljaju značajan faktor rizika za probleme mentalnog zdravlja u odrasloj dobi, stoga je njihova prevencija od izuzetne važnosti za cijelu zajednicu.

Prema velikom europskom epidemiološkom istraživanju, u zadnjih desetak godina imamo stopostotno povećanje anksioznih i depresivnih poremećaja kod adolescenata, a nakon pandemije COVID-19 zapaženo je povećanje od 30-40% hospitalizacija, odnosno zaprimanja djece i adolescenata zbog problema s mentalnim zdravljem. Ovaj projekt fokusiran je na nekoliko razina, a primarna razina počiva na kurikulumu „Na Valovima“ koji ima cilj ojačati otpornost i socio-emocionalne kompetencije djece i mladih. Ove godine započet će se s 300 odgojnih skupina, a intencija je sljedeće godine ponuditi ovaj program svim vrtićima na razini grada i županije.

Projektom će se osnažiti postojeći kapaciteti Savjetovališta za mentalno zdravlje, a u pripremi je i mobilna aplikacija „MojeŽivotne Vještine“  za starije adolescente s tehnikama samopomoći te provedba grupe za majke ovisnice, grupe za ovisnike o kockanju i suradnja s Klubom liječenih alkoholičara „Novi život“ te Udrugom Hepatos Rijeka.

Dijelom sredstava financirat će se aktivnosti Kluba liječenih alkoholičara „Novi život“, što je iznimno važno s obzirom na to liječenje ovisnika traje u prosjeku 5 godina, a veći dio odvija se upravo u sustavima izvanbolničkog liječenja.

Udruga Hepatos organizirat će kazališnu predstavu za mlade „Mreža“, kao aktivnost usmjerenu na informiranje i podizanje svijesti o značenju prekomjerne uporabe tehnologija, zlouporabe alkohola, online kockanju i sl.


ARHIVA NOVOSTI

Svjetski dan bolesnika

11. veljače obilježava se  Svjetski dan bolesnika s ciljem podizanja svijesti o njihovom potrebama te težnji za stvaranjem bolje zdravstvene

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA

Svake godine se diljem svijeta 4. veljače obilježava Svjetski dan borbe protiv raka, inicijativa koja je pokrenuta još 2000. godine

Izdavanje mikrobioloških nalaza

Obavještavamo pacijente da zbog poštivanja GDPR pravila nalaze ne dostavljamo na privatne adrese elektroničke pošte. Nalazi se šalju CEZIH-om odabranom

Skip to content