Search
Search
Close this search box.

NZZJ PGŽ predstavio Višekomponentni program prevencije ovisnosti o alkoholu, kockanju  i novim tehnologijama u Primorsko-goranskoj županiji

U četvrtak, 02. ožujka 2023. predstavljen je projekt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije „Višekomponentni program prevencije ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama u Primorsko-goranskoj županiji“, vrijedan gotovo 160.000,00 eura.

Projekt uključuje suradnju zdravstvenog, odgojno-obrazovnog, socijalnog i civilnog sektora s ciljem smanjenja ovisnosti, a provodi se u suradnji s partnerima Klubom liječenih alkoholičara „Novi život“ i Udrugom liječenih i oboljelih od hepatitisa Hepatos Rijeka.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko goranske županije dobio je sredstva Ministarstva zdravstva za program koji će se provoditi zajednički s partnerima. U sklopu programa zaposlit će se dodatna tri psihologa za čije su zapošljavanje natječaji upravo u tijeku, a koji će se uz već postojeće stručnjake iz područja mentalnog zdravlja aktivno baviti provedbom ovog programa.

Radi se o potpuno novom programu prevencije ovisnosti o alkoholu, kocki i novim tehnologijama koji se naslanjaju na novu Nacionalnu strategiju u kojoj su po prvi puta objedinjene ovisnosti o supstancama i ponašajne ovisnosti. Statistički pokazatelji ovisničkog ponašanja među djecom i mladima doista su poražavajući pa tako 70% hrvatskih srednjoškolaca redovito kocka, a od toga 10-20% njih pokazuju simptome patološkog kockanja i ovisnosti. Više od 45% mladih u dobi od 16 godina redovito se opijaju, odnosno konzumiraju 5 i više pića u izlasku, a predvrtićka populacija djece u dobi od 2-3 godine provodi pred ekranima prosječno 2 sata, predškolska populacija i do 3-4 sata dnevno, a provedeno vrijeme pred ekranima raste i do 6 sati dnevno u osnovnoj školi.

Rizična ovisnička ponašanja predstavljaju značajan faktor rizika za probleme mentalnog zdravlja u odrasloj dobi, stoga je njihova prevencija od izuzetne važnosti za cijelu zajednicu.

Prema velikom europskom epidemiološkom istraživanju, u zadnjih desetak godina imamo stopostotno povećanje anksioznih i depresivnih poremećaja kod adolescenata, a nakon pandemije COVID-19 zapaženo je povećanje od 30-40% hospitalizacija, odnosno zaprimanja djece i adolescenata zbog problema s mentalnim zdravljem. Ovaj projekt fokusiran je na nekoliko razina, a primarna razina počiva na kurikulumu „Na Valovima“ koji ima cilj ojačati otpornost i socio-emocionalne kompetencije djece i mladih. Ove godine započet će se s 300 odgojnih skupina, a intencija je sljedeće godine ponuditi ovaj program svim vrtićima na razini grada i županije.

Projektom će se osnažiti postojeći kapaciteti Savjetovališta za mentalno zdravlje, a u pripremi je i mobilna aplikacija „MojeŽivotne Vještine“  za starije adolescente s tehnikama samopomoći te provedba grupe za majke ovisnice, grupe za ovisnike o kockanju i suradnja s Klubom liječenih alkoholičara „Novi život“ te Udrugom Hepatos Rijeka.

Dijelom sredstava financirat će se aktivnosti Kluba liječenih alkoholičara „Novi život“, što je iznimno važno s obzirom na to liječenje ovisnika traje u prosjeku 5 godina, a veći dio odvija se upravo u sustavima izvanbolničkog liječenja.

Udruga Hepatos organizirat će kazališnu predstavu za mlade „Mreža“, kao aktivnost usmjerenu na informiranje i podizanje svijesti o značenju prekomjerne uporabe tehnologija, zlouporabe alkohola, online kockanju i sl.


ARHIVA NOVOSTI

SUKLADNI UZORCI NA PODRUČJU GRADA ČABRA

Ponovljenim uzorkovanjem vode za ljudsku potrošnju dana 27.05.2024. u mjestima Donji Žagari, Plešce i Gorači ustanovljeno je da su uzorci SUKLADNI Pravilniku o parametrima

NATJEČAJ ZA SPECIJALIZACIJU

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije raspisao je Natječaj za upućivanje doktora medicine na specijalizaciju iz: Pisane prijave na

Ospice

Zadnjih mjeseci se bilježi povećan broj oboljelih od ospica u Europi, a pogotovo u nama susjednim zemljama (BIH , Srbija

Skip to content