Search
Search
Close this search box.

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ obilježio Europski dan oralnog zdravlja svečanom podjelom diploma i priznanja dječjim vrtićima

U utorak, 12. rujna 2023. godine Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije obilježio je Europski dan oralnog zdravlja svečanom podjelom diploma odgojnim skupinama dječjih vrtića Primorsko-goranske županije koje promiču oralno zdravlje, odnosno onim odgojnim skupinama u kojima djeca svakodnevno četkaju zube, a posebna priznanja dodijelila su se vrtićima u kojima od početka provedbe programa sva djeca vrtićke dobi četkaju zube.

Javnozdravstvena aktivnost nadziranog četkanja zubi u vrtićima provodi se u sklopu programa „Unapređenje oralnog zdravlja djece i mladih“/„Zdravi zubi-sretan dječji osmijeh“ koji se u Primorsko-goranskoj županiji provodi već 15. godinu zaredom u suradnji s Klinikom za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka i Fakultetom dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci.

Provedbom ovog  županijskog javnozdravstvenog programa postigao se zajednički cilj pa djeca u Primorsko-goranskoj županiji, posebno dvanaestogodišnjaci, imaju zdravije zube od svojih vršnjaka u ostatku Hrvatske, a upravo je u toj populaciji postignut, ali i premašen standard oralnog zdravlja kojem teži Svjetska zdravstvena organizacija za tu specifičnu populaciju djece. Također, zdravije zube od svojih vršnjaka u Hrvatskoj imaju šestogodišnjaci Primorsko-goranske županije.

Program „Unapređenje oralnog zdravlja djece i mladih“ jedini je preventivni program ove vrste u Republici Hrvatskoj koji se kontinuirano provodi već petnaestu godinu kroz različite aktivnosti te podizanje svjesnosti roditelja i djece o važnosti održavanja pravilne oralne higijene od najranije dobi i redovnog posjećivanja liječnika dentalne medicine.

Dobitnici diploma i priznanja za promicanje oralnog zdravlja su Dječji vrtić Orepčić, Dječji vrtić Bakar – Fijolica, Dječji vrtić Zlatna ribica, Dječji vrtić Čavlić, Dječji vrtić Zvjezdica mira, Dječji vrtić Mali princ, Dječji vrtić Mala sirena, Dječji vrtić Viškovo, Dječji vrtić Pahuljica Rab, Dječji vrtić Vladimir Nazor – Kastav, Dječji vrtić Matulji, Dječji vrtić Katarina Frankopan – Krk, Dječji vrtić Pčelice, Dječji vrtić Loptice, Dječji vrtić Rijeka CPO Maestral, PPO Drenova, Dječji vrtić Rijeka CPO Potok, Dječji vrtić Rijeka CPO Turnić, PPO Gardelin, Dječji vrtić Sušak CPO Morčić i Dječji vrtić Sušak CPO Pčelice.

U sklopu obilježavanja izloženi su i radovi na temu oralnog zdravlja djece navedenih dječjih vrtića. Izložba dječjih radova može se pogledati do kraja rujna u prizemlju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, ordinacijama školske i adolescentne medicine – Centar, Zamet, Sušak i Matulji, ispostavama Delnice, Crikvenica i Krk te putem linka.


ARHIVA NOVOSTI

SUKLADNI UZORCI NA PODRUČJU GRADA ČABRA

Ponovljenim uzorkovanjem vode za ljudsku potrošnju dana 27.05.2024. u mjestima Donji Žagari, Plešce i Gorači ustanovljeno je da su uzorci SUKLADNI Pravilniku o parametrima

NATJEČAJ ZA SPECIJALIZACIJU

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije raspisao je Natječaj za upućivanje doktora medicine na specijalizaciju iz: Pisane prijave na

Ospice

Zadnjih mjeseci se bilježi povećan broj oboljelih od ospica u Europi, a pogotovo u nama susjednim zemljama (BIH , Srbija

Skip to content