Search
Search
Close this search box.

Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

11. veljače 2022. Hrvatski sabor je na sjednici donio odluku o proglašenju ožujka „Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva“ u Republici Hrvatskoj.

Ovom odlukom želi se naglasiti važnost  ranog otkrivanja ove zloćudne bolesti koju je moguće spriječiti i/ili uspješno liječiti.

Kada dolazi do nekontroliranog rasta abnormalnih stanica u debelom crijevu nastaje rak debelog crijeva koji je drugi najčešći oblik raka i drugi uzrok smrtnosti od raka podjednako i kod muškaraca i kod žena. Na žalost, kada se rak otkrije, polovica oboljelih već ima proširenu bolest.

Od 2008. u Republici Hrvatskoj provodi se NACIONALNI PROGRAM RANOG OTKRIVANJA RAKA DEBELOG CRIJEVA kojem je cilj upravo što ranije otkrivanje ove zloćudne bolesti kako bi liječenje moglo biti što učinkovitije i uspješnije. Programom su obuhvaćene osobe oba spola od 50. do 74. godine, a koristi se test na skriveno krvarenje u stolici (hemokult). Osobe ciljne populacije, sukladno godištima, svake dvije godine na svoje kućne adrese dobivaju upit žele li se testirati, te im po zaprimljenom povratnom odgovoru Zavodi za javno zdravstvo nadležne županije prosljeđuju testove, također na kućnu adresu. Osobe negativnog testa ponovno se poziva na testiranje po isteku dvije godine od negativnog nalaza, dok se osobe koje su pozitivne na testu upućuje i priprema na daljnji kolonoskopski pregled u KBC-u Rijeka u sklopu programa.

Svi troškovi vezani uz provedbu programa (slanje pozivnih pisama, testova i kolonoskopskih priprema i pregleda) snose Ministarstvo zdravstva i HZZO.


ARHIVA NOVOSTI

VIRUSNI HEPATITISI

Srpanj se obilježava kao Mjesec svjesnosti o hepatitisu, unutar kojeg  28. srpnja obilježavamo Svjetski dan hepatitisa…

Skip to content