Search
Search
Close this search box.

HIPERTENZIJA – Mjerite svoj krvni tlak…!

Međunarodno udruženje za hipertenziju (International Society of Hypertension) 2017. godine pokrenulo je inicijativu kojom se svibanj posvećuje globalnom problemu povišenog krvnog tlaka tzv. hipertenzija, pod nazivom May Measurement Month (MMM). MMM razvio se iz Svjetskog dana hipertenzije, koji se tradicionalno obilježava 17. svibnja, a inicirala ga je Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije 2005. godine. Od tada se redovito obilježava svake godine u cilju podizanja svijesti, informiranja i edukacije opće populacije o prevenciji, otkrivanju i liječenju hipertenzije te posljedično prevenciji moždanog i srčanog udara, te drugih srčanih i bubrežnih bolesti.

HIPERTENZIJA

Smrtnost i rizici

Preko 10 milijuna ljudi godišnje umre zbog bolesti vezanih uz povišen krvi tlak (srčani infarkt, moždani udar, zatajenje bubrega). Istraživanja su pokazala kako tek 46 % osoba koje imaju povišeni krvni tlak znaju za svoje zdravstveno stanje (PURE Study). Cilj je MMM da se taj postotak podigne na 96 %. U inicijativu se već prve godine uključilo preko 100 zemalja, te je obuhvaćeno 1,2 milijuna ljudi. Prošle je godine obuhvaćen 1,5 milijun ljudi, učinivši MMM najvećim globalnim screening-programom detekcije povišenog krvnog tlaka.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) procjenjuje da je nepravilna prehrana odgovorna za oko 50 %, tjelesna neaktivnost za oko 20 % i pretilost za oko 30 % svih hipertenzija. Bitno je naglasiti da se na rizike za razvoj visokog krvnog tlaka može utjecati promjenom štetnih životnih navika.

Simptomi i prevencija

Najčešće se povišeni krvni tlak otkriva slučajno, mjerenjem tlaka na pregledu (sistematskom, za vozačku dozvolu, pri zapošljavanju). Stoga je važno, barem jednom godišnje izmjeriti krvni tlak, kako bi se povišene vrijednosti otkrile na vrijeme, dok još nema oštećenja drugih organa. Naime, povišen tlak godinama ne mora pokazivati simptome. No ponekad i vrlo rano, bolesnici s povišenim krvnim tlakom osjećaju neke od simptoma hipertenzije:

 • bol i pritisak u glavi,
 • crvenilo lica,
 • umor,
 • smetenost,
 • mučnina,
 • pretjerano znojenje,
 • uznemirenost,
 • osjećaj lupanja srca,
 • zujanje u ušima,
 • krvarenje iz nosa,
 • smetnje vida.

HIPERTENZIJA

Dijagnoza hipertenzije postavlja se kada je krvni tlak viši od 140/90 mmHg u mirovanju, kroz dulje vrijeme, što opterećuje srce i oštećuje krvne žile svih organa, izlažući ih povećanom pritisku.

Važno je redovito kontrolirati krvni tlak, a kod povišenog tlaka redovito uzimati lijekove prema preporuci liječnika!

Podsjetimo se! – Borba protiv hipertenzije počinje usvajanjem zdravih životnih navika:

 🍎 uravnotežena prehrana

🧂 smanjeni unos soli

🚭 prestanak pušenja

🍷 umjerena konzumacija alkohola

🏋️ redovita tjelesna aktivnost

⚖️ održavanje normalne tjelesne težine

🪑 smanjenje sjedilačkog načina života

Mjerite svoj krvni tlak, kontrolirajte ga, živite dulje. 💙


krvni tlak

ARHIVA NOVOSTI

SUKLADNI UZORCI NA PODRUČJU GRADA ČABRA

Ponovljenim uzorkovanjem vode za ljudsku potrošnju dana 27.05.2024. u mjestima Donji Žagari, Plešce i Gorači ustanovljeno je da su uzorci SUKLADNI Pravilniku o parametrima

NATJEČAJ ZA SPECIJALIZACIJU

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije raspisao je Natječaj za upućivanje doktora medicine na specijalizaciju iz: Pisane prijave na

Ospice

Zadnjih mjeseci se bilježi povećan broj oboljelih od ospica u Europi, a pogotovo u nama susjednim zemljama (BIH , Srbija

Skip to content