Search
Search
Close this search box.

EDUKATIVNA EKSKURZIJA – „ZSS-EPI 2023.“ – NZZJZ PGŽ

U sklopu provođenja javnozdravstvenog međusektorskog edukativnog programa “Zdravstvena sigurnost stanovništva u zelenoj tranziciji – održivi razvoj urbane sredine i klimatska neutralnost u PGŽ” (“ZSS-EPI”), Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s KD Ponikve Eko-otok Krk, Hrvatskom udrugom stanara i suvlasnika zgrada, KTD Fužine, Komunalcem Vrbovsko te pod pokroviteljstvom Županije, Grada Vrbovskog i Općine Fužine, u ponedjeljak 15.05.2023. organizirali su edukativnu ekskurziju na sanirano odlagalište otpada odnosno novi pogon za sustav gospodarenja otpadom naziva “Treskavac” na Otoku Krku. Ekskurziju su pohodili učenici 5-ih razreda OŠ „I.G. Kovačić“ s PŠ Moravice i Severin na Kupi s područja Grada Vrbovskog, OŠ Brod Moravice te OŠ „Ivanka Trohar“ Fužine.

Pod mentorstvom edukatorice iz redova KD Ponikve Eko-otok Krk Sare Kirinčić, učenici su imali priliku uživo vidjeti kako funkcioniraju neophodni elementi kvalitetnog pogona za održivo gospodarenje otpadom kao što su pretovarna stanica, reciklažno dvorište, sortirnica, kompostana i dr., te time dobili konkretniju sliku funkcioniranja kružnog gospodarstva iz prakse.

Na kraju obilaska predstavnik NZZJZ PGŽ – ispostava Krk mr.sc. Maja Sormilić, dipl.sanit.ing.  prezentirala je učenicima koje su to neophodne preventivne aktivnosti koje se provode na odlagalištima otpada kao što su nadzor nad potencijalnim zdravstvenim rizicima iz područja DDD-a, procjepljivanje djelatnika koji su pod većim rizikom zaraze te monitoring okoliša.


ARHIVA NOVOSTI

Skip to content