Search
Search
Close this search box.

Cijepljenje protiv HPV-a: Provedbeni program imunizacije za 2023. godinu

Neobavezno i preporučeno cjepivo protiv HPV-a namijenjeno je djevojčicama i dječacima s ciljem prevencije infekcija HPV virusom te određenih vrsta karcinoma koje HPV virus izaziva, a na koje se do sada pozivalo učenike 8. razreda, ali mogli su se cijepiti i srednjoškolci te studenti.


S obzirom na to da je cjepivo registrirano već od 9. godine života, a s ciljem da se obuhvati što veći broj učenika te da imunološki odgovor bude što bolji i prije potencijalne izloženosti virusu, prema provedbenom programu imunizacije Ministarstva zdravstva za 2023. godinu pozivanje na cijepljenje učenika omogućeno je već od 5. razreda osnovne škole. S obzirom da se radi o  učenicima mlađim od 15 godina, kako bi se postigla cjelovita zaštita trebaju primiti 2 doze cjepiva.


Sve informacije o cjepivu protiv HPV-a roditelji, učenici i studenti mogu saznati kod liječnika školske medicine te na uputi o lijeku koja se nalazi na sljedećoj poveznici. Popis nadležnih timova školske medicine za učenike i studente nalazi se ovdje.

ARHIVA NOVOSTI

Svjetski dan bolesnika

11. veljače obilježava se  Svjetski dan bolesnika s ciljem podizanja svijesti o njihovom potrebama te težnji za stvaranjem bolje zdravstvene

Skip to content