Search
Search
Close this search box.

CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE U SEZONI 2022./2023.

U Primorsko – goranskoj županiji cijepljenje protiv gripe u sezoni 2022./23. započinje 12. listopada 2022.god.

Cijepljenje protiv gripe provodi se u izabranim ordinacijama obiteljske medicine i kod izabranih pedijatara.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ (sjedištu i Ispostavama) cijepljenje se provodi isključivo za osobe koje nemaju izabrane liječnike obiteljske medicine ili pedijatre te za zdravstvene radnike.

Navedene skupine pacijenata cijepljenju mogu pristupiti u redovno radno vrijeme cijepnog punkta protiv COVID-19 (termini: https://zzjzpgz.hr/usluge/epidemioloske-usluge/cijepljenje-protiv-bolesti-covid-19/).

Osobe za koje je cijepljenje besplatno su sljedeće:

– osobe životne dobi 65 godina i starije

– štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika

– osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama

– odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju)

– djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu)

– u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.

– zdravstveni radnici

– trudnice


Službene preporuke HZJZ-a možete pronaći na sljedećoj poveznici:

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/cijepljenje-protiv-gripe-za-osobe-s-povecanim-rizikom-od-razvoja-teskog-oblika-gripe-i-njezinih-komplikacija/

ARHIVA NOVOSTI

Skip to content