Search
Search
Close this search box.

15. godina programa NZZJZ PGŽ „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih“: Djeca u PGŽ-u imaju najzdravije zube u Hrvatskoj

Svake godine, 20. ožujka Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u suradnji s partnerima obilježava Svjetski dan oralnog zdravlja, a ove godine naš županijski preventivni program „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih“, pokrenut još 2008. godine, slavi 15. obljetnicu.

Od 20.3.2023. pa kroz sljedeća dva mjeseca u aktivnosti promicanja oralnog zdravlja u vrtićima uključit će se i studenti stomatologije, tako što će u vrtićima provoditi radionice vezane uz očuvanje oralnog zdravlja tj. demonstraciju pravilnog četkanja zubi.

U utorak, 21.3.2023. u NZZJZ PGŽ održat će se Simpozij „Zdravi zubi sretan dječji osmijeh“ namijenjen patronažnim sestrama, pedijatrijskim medicinskim sestrama, medicinskim sestrama školske medicine te zdravstvenim voditeljicama u vrtićima.

U četvrtak, 23.3.2023. u Centru za odgoj i obrazovanje organizirat će se radionice za djecu polaznike Centra, a vezano uz očuvanje oralnog zdravlja tj. demonstraciju pravilnog četkanja zubi, s ciljem skretanja pozornosti na ovu posebno osjetljivu skupinu djece u društvu te na probleme s kojima se susreću prilikom dostupnosti stomatološke zdravstvene zaštite.

Program NZZJZ PGŽ „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u PGŽ“ uključuje šestogodišnjake i dvanaestogodišnjake te široki spektar preventivnih i promotivnih aktivnosti koji na zabavan način educira djecu od najranije dobi i njihove roditelje o važnosti oralnog zdravlja, pravilne oralne higijene i redovitim odlascima stomatologu. Poseban naglasak stavljen je i na edukaciju djece u vrtićima i školama u kojima su djeca uključena u aktivnosti nadzirnog četkanja zuba, ali i trudnice koje se educira o pravilnoj njezi vlastitih zuba i zuba dojenčadi.

Inovativnost te tematska prilagođenost djeci i mladima pokazali su se iznimno uspješnim pristupom, a Program prati i pregršt edukativnih materijala koji imaju za cilj podizanje svijesti o važnosti oralnog zdravlja u ovoj ciljanoj skupini.

Edukativne brošure „Za zdrav i lijep osmjeh“, i „Moja zubić bojanka“ te interaktivna lutkarska predstava „Kako Pero pere zube“, u kojoj je glavni lik Pero ujedno i pokazni model za demonstraciju pravilnog četkanja zuba, samo su dio inovativnog i domišljatog pristupa ovog Programa. Ciljevi Programa prepoznati su i na nacionalnoj razini pa je tako Nacionalni program Zubna putovnica pokrenut 2017. godine po uzoru na naš županijski Program, a njime su obuhvaćeni učenici prvih i šestih razreda OŠ.

U Program je uključeno više od 90% vrtića, a 60% djece vrtićkog uzrasta (od 3-6 godina) u PGŽ organizirano četka zube u vrtićima. Svaki vrtić u kojem barem jedna odgojna grupa to čini, stječe pravo za dobivanje Certifikata za vrtić koji promiče oralno zdravlje i do danas je podijeljeno 46 certifikata. Isto tako, sve osnovne škole u Županiji nositelji su Certifikata „Škola koja promiče oralno zdravlje“. Od 2019. godine u Program su uključeni i pedijatri te su istim obuhvaćena i sva predškolska djeca, a ne samo ona koja pohađaju vrtiće. Cilj je da pedijatri koji brinu o zdravlju djeteta od rođenja, roditelje upute na obvezan prvi stomatološki pregled nakon nicanja prvih zuba u dobi od 6-12 mjeseci.

Do sada je zahvaljujući ovom županijskom Programu pregledano više od 50.000 djece u PGŽ, a odaziv šestogodišnjaka i dvanaestogodišnjaka kroz godine provođenja programa je 80%. Rezultat dugogodišnje provedbe ovog Programa je da učenici petih razreda u PGŽ-u imaju zdravije zube, ne samo od ostataka svojih vršnjaka u Hrvatskoj, nego i od dosega kojemu teži Svjetska zdravstvena organizacija.


ARHIVA NOVOSTI

Skip to content